Hírek

2017.03.21. 21:46

Nem folyatni, óvni! Ovikban, sulikban is figyelnek a víz világnapjára

Ma, március 22-én van a Víz világnapja. A kezdeményezés az 1990-es évek elején tartott Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferenciához kötődik.

Bokros Judit

Ha amúgy hajlamosak vagyunk rá, akkor legalább ma ne folyassuk a csapból feleslegesen a vizet, és ha szemetet látunk valamelyik vizes élőhely környékén, akkor ne restelljük összeszedni. Már ezzel is tehetünk valamit – ha csak kicsiben is – vizeink megóvásáért.

Az óvodás, iskolás gyerekek még igazán jó példát mutatnak, az ő figyelmüket talán könnyebben és eredményesebben ragadja meg a környezetvédelem. Erre építenek a pedagógusok is, például a soponyai Zichy János Általános Iskola és AMI-ben, ahol cél a tanulók környezettudatos szemléletének kialakítása.

Az Árpád Úti Óvoda Micimackó csoportjában ötletes játékokkal, szülőkkel közös foglalkozással készültek a Víz világnapjára Fotó: Igari Balázs

Mint megtudtuk: a diákok idén is lelkesen készültek a Fejérvíz Zrt. által meghirdetett Víz világnapi rajz- és irodalmi pályázatra, illetve, kedden az iskola összes tanulója sokat dolgozott azon, hogy a településen lévő Ludovika-forrás környékét megtisztítsák a hulladéktól. Ezen a héten a tanórákon is kiemelt helyet kap a víz, annak élettani szerepe, a víztisztaság fontossága, a takarékoskodás.

Fotó: Igari Balázs

Más iskolákban, sőt már az óvodában is így van ez. Például, a fehérvári Árpád Úti Óvodában is izgatottan készültek a világnap alkalmából szervezett hétre. Minden csoportban van ilyenkor a vízhez kötődő díszítés, alkalmi játék, kézzel készült tárgy. Az óvoda vezetőjétől, Neubauer Jánosné Erikától megtudtuk: évek óta egész projekt hét kapcsolódik a Víz világnapjához, tele foglalkozásokkal, programokkal.

Egy ötletes vízimalom egy szülőtől, az Árpád Úti Óvoda kiállításán Fotó: Igari Balázs

Ezek egy része csak a gyerekeknek szól, de van, amire a szülőket is meghívják. Sőt, utóbbiakat mindig megkérik: csináljanak otthon a világnaphoz kötődő tárgyakat, játékokat, amelyekből kiállítást rendeznek.

Az óvónők pedig korosztályonként más és más tevékenységbe vonják be a gyerekeket, ám mindben közös, hogy a víz áll a középpontban. A legkisebbeknek például jellegzetes eszközöket, játékokat visznek be ilyenkor a csoportba. A nagyobbakkal már kirándulnak is, a cél lehet egy-egy városi tó vagy a Tropicarium – mesélte az óvodavezető.

A soponyai Zichy iskola diákjai a világnap alkalmából megtisztították a Ludovika-forrás környékét Fotó: iskola

A tematikus hét pénteken tetőzik, az ovisok délelőtti műsorával a közeli művelődési házban, délután pedig megnyitják a rajzkiállítást. Utóbbit az intézmény a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal, valamint a Fejérvíz Zrt.-vel közösen szervezi, a városi óvodáknak. A pályázatra beérkezett műveket általános iskolai rajztanárok zsűrizik, a legjobbakat díjazzák is. Neubauer Jánosné hozzátette: az eseményeknek van hatásuk, a gyerekek nagycsoportra már érzékelhetően megtanulják, hogy vigyázni kell a vízre.

A fehérvári Munkácsy Mihály Általános Iskola igazgatója, Tóth Péter elmondta: náluk is évek óta hagyomány a projekt hét. Ez idén – rendhagyó módon – párhuzamosan zajlik egyéb, az iskola 50 éves fennállásához kapcsolódó programokkal. Arra azonban külön hangsúlyt fektetnek, hogy kiállítással, foglalkozásokkal, tematikus órákkal hívják föl a gyerekek figyelmét arra, milyen fontos megóvni mindannyiunk kincsét, a vizet.

Szerintem

Van víz – nekünk ez, különösen itt, a városban természetes. Ha pedig akad egy-egy olyan nap, amikor csőtörés, karbantartás miatt nélkülöznünk kell, hirtelen nem is tudjuk, hogy intézzünk dolgainkat (főzés, mosakodás, egyéb szükségletek). Mindez ilyenkor külön szervezést igényel. Számunkra elképzelhetetlen az, ami egyes, távolabbi helyeken szinte mindennapos, vagyis a víz, különösen a tiszta víz nélkülözése. Talán ezért sem becsüljük eléggé, mert van elég. Még. Pedig már figyelmeztetnek rá: nem lesz ez mindig így. Úgyhogy, akár minden napot a víz világnapjává tehetnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!