Hírek

2017.08.21. 12:05

Vizsgálat a baracskai börtöngazdaságban

Az Állami Számvevőszék befejezte a az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította: a társaság gazdálkodása, működése összességében megfelelt az előírásoknak.

B. Kiss László

Minderről az ÁSZ tájékoztatta lapunkat.

Az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. – közkeletű nevén a baracskai börtöngazdaság – egyszemélyes, 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaság, amelyet a Magyar Állam az Annamajori Célgazdaság jogutódjaként 1993. december 31-én, fogvatartottak foglalkoztatása érdekében alapított. A társaság a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdálkodó szervezet, egyben büntetés-végrehajtási szerv. Tevékenységi köre szántóföldi növénytermesztésre, kertészetre, állattenyésztésre (szarvasmarha, sertés, méh, juh), valamint bolti kiskereskedelmi és sütőipari tevékenységre terjedt ki. Rendszeres gazdasági tevékenységet 2012 és 2013 között a székhelyen kívül nem folytatott, 2014-ben telephelye létesült Szegeden, ahol sütőüzemet működtettek. A társaság feladatait saját vagyonnal látta el. Gazdálkodása az ellenőrzött időszakban nyereséges volt; mérleg szerinti eredménye a 2012-2013-2014-2015. években 12,4 millió, 21,6 millió, 92,7 millió, illetve 2,1 millió forint volt. Az ellenőrzés megállapította, hogy az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. társasági részesedése felett a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, továbbá 2015-től a – vállalatcsoport uralkodó tagjaként elismert – Bv. Holding Kft., az előírásoknak megfelelően gyakorolta.

A társaság működésének szabályozottsága összességében megfelelt az előírásoknak. A bevételek és ráfordítások elszámolása szabályszerű volt, beszerzéseit azonban belső szabályozás nélkül folytatta le. A saját előállítású eszközök és a saját termelésű készletek önköltségét szabályszerűen megállapították. A társaság intézkedett a tulajdonosi ellenőrzések javaslatainak végrehajtása érdekében.

Beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek a társaság szabályszerűen eleget tett. Az éves beszámolókat elkészítették, a tulajdonosi joggyakorló által jóváhagyott beszámolók letétbe helyezését és közzétételét határidőben teljesítették. A közérdekű adatok közzétételi kötelezettségét hiányosan teljesítették.

A társaság belső szabályzataiban, nyilvántartásaiban és üzleti terveiben kialakította a vagyona megőrzését, gyarapítását szolgáló, szabályszerű vagyongazdálkodás feltételeit. A vagyon nyilvántartása megfelelt a jogszabályoknak; a vagyon változását, hasznosítását, megterhelését eredményező döntések során érvényesültek a hatásköri előírások.

Az ÁSZ az Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjének három javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!