Hírek

2015.12.15. 13:51

Vízvezetékcsere a csőtörési statisztika alapján: ezekben az utcákban dolgoztak

Székesfehérvár – A csőtörési statisztika alapján a legrosszabb állapotú vízvezeték szakaszokat cserélték ki idén Fehérváron. A Rozgonyi Piroska utcában például 102 éves csövet szedtek ki a földből.

Házi Péter

Nem túl látványos, ám mégis nagyon fontos feladat az ivóvízvezetékek folyamatos cseréje, hiszen nem egy olyan utca van Fehérváron, ahol évente többször is előfordul csőtörés. Idén a korábbi időszakban megszokottnál jóval hosszabb szakaszokon újult meg Székesfehérváron ez a vezetékrendszer. Amint ugyanis Laczi Péter, a városüzemeltetési és közműellátási iroda vezetője kiemelte, a teljes vezetékhossz egy százalékát, négy kilométert sikerült kicserélni, enne költsége közel 320 millió forint volt. Tizenegy utcában zajlott idén vízvezeték rekonstrukció, ezek közül a legégetőbb a Rozgonyi Piroska utca 1913-as, illetve a Kinizsi utca 1930-as lefektetésű vezetékeinek cseréje volt. A Tapolcsányi utcában közel egy kilométer hosszan dolgoztak, az említetteken túl az Ond, Rozsnyói, Munkácsy, Zimonyi, Wathay, Rádió és Várkapu utcákban zajlott még csere. A legnagyobb feladat azonban a Vörösmarty tér és Széchenyi utca közötti vezetékszakasz rekonstrukciója volt, amit befűzéses technológiával végeztek, de így is többször volt a forgalmas úton terelés, útszűkület. Csak ez munka közel 100 milliót emésztett fel.

Amint Cser-Palkovics András polgármester a tájékoztatón elmondta, további száz millió forintot fordított az önkormányzat szennyvízcsatorna építésre, a vízműtelep felújítására és a csapadékcsatornák karbantartására. Sajnos a csapadékvíz elvezetésében sok helyütt nagy problémák vannak, ezek megoldására pályázni próbál az önkormányzat. A legkritikusabb a Felsőváros helyzete, ahol a Zámoly utcai körforgalomtól a Kertalja, Koppány, Csutora utcán ét a Berényi útig tervezi a város egy ember magasságú főgyűjtő kiépítését. Ennek azonban igen nagy a költsége, így nyertes pályázat esetén valósulhat meg. Ez a főgyűjtő szükséges ahhoz, hogy egy következő lépésben meg lehessen oldani majd Öreghegy déli részének, a Fiskális útnak a csapadékvíz problémáit is. Amint a közműellátási iroda vezetője hozzátette, a városban 190 kilométernyi csapadékvíz-elvezető van, ennek tíz-tizenegy százalékát sikerült megtisztítani évente, hogy a rendszer működjön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!