Hírek

2015.02.08. 17:58

Voltak, akik örültek a viharos szélnek

Bakonycsernye – Egyre népszerűbb hazánkban is a kite, egy talán furcsa sport, amelynek télen és nyáron egyformán lehet hódolni: csak szél kell hozzá, no és hó, vagy víz.

Tihanyi Tamás

A vasárnapi viharos szél méteres magasságba kavarta a havat a Keleti-Bakony fennsíkjain. A kemény lökésekkel tarkított hófúvás ideális körülményeket teremtett az egyre népszerűbb kite szerelmeseinek, akik közül sokan nem csak Fejér és Veszprém megyéből, de a fővárosból is megkeresték azokat a hegyoldalakat, ahol jól ki lehet használni az elemek tombolását.A helyszínen járva – nem messze Bakonycsernyétől – tucatnyi színes ruhába, sisakba öltözött fiatalt találtunk, akik hódeszkákon száguldoztak a behavazott, nyílt területen.

Egyikük, Preszter Áron kérdésünkre elmondta: a siklóernyőhöz hasonló, ám annál kisebb sárkányt irányítanak négy zsinór segítségével. A talpuk alatt télen hódeszka vagy korcsolya, nyáron és vízen szörfdeszkához hasonlatos alkalmatosság van. Füvön a gördeszka is beválik. A kezdőknek persze nem ajánlatos a tegnapihoz hasonló szélrohamok közepette próbálkozni, mert Preszter Áron kite oktató elárulta, legutóbb jégen 54 kilométer, per óra sebességet ért el, de közel ilyen gyors vízen is. Megtörténhet, hogy a „kájtozót” olyan magasságba emeli az ernyő, hogy földet érése sérülésekhez vezethet.

Ez azonban csak növeli a megszállottak kalandvágyát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!