Hírek

2016.02.05. 16:14

Vonzó a rendőriskola

Székesfehérvár - A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság pályaválasztás előtt álló 17 és 18 éves fiataloknak tartott nyílt napot pénteken.

Buthy Lilla

Közel száz, 11-12. osztályos fiatal érkezett tegnap a megyei főkapitányságra, hogy közelebbről is megismerhessék a rendőri munka rejtelmeit. A leendő utánpótlásban akadtak bőven lányok is. Körkérdésünk során kiderült, ahány diák, annyi motiváció: van, aki nyomozó akar lenni, más kutyákkal dolgozna szívesen. Van, aki nagy meglepetést okozott környezetének a rendőri ambícióival, megint másnak az egész famíliája egyenruhás, így indokolatlan kérdésnek bizonyult, milyen megfontolásból érkezett. A tornateremben intézkedéstaktikai bemutatón vehettek részt a - bátor - diákok. A közbeékelt szó talán a legfontosabb rendőri tulajdonság, de mint kiderült, az önként jelentkező zöldfülűeket egyelőre nem a bátorság, inkább a tanáruk beígért kisötöse hajtotta a kihívások elé. A toborzón a bilincselési technikák, a közelharc és a fegyverek kerültek fókuszba, az udvaron rendőrkutyás engedelmességi bemutatót tartottak, egy másik helyszínen DNS-vétellel ismerkedtek.

A főkapitányság tornatermében fegyverekkel ismerkedtek a diákok, aztán közelharc bemutató következett. A fegyvereknél inkább a fiúk tülekedtek, a lányok inkább a rendőrkutyákat simogatták

– A rendészettudományi karra jelentkezem, a bűnügyi nyomozó szak az első választásom – kezdte a kodolányis, Somogyi Sarolta, aki mindenkit meglepett azzal, hogy rendőrnek készül. De a törékeny alkatú, szőke lány nagyon határozott az elképzeléseit illetően: – Sokan kérdezték, pont én, miért éppen rendőr szeretnék lenni, teljesen más területen látnak maguk előtt. Beismerem, régebben irtóztam a fegyverektől, de már ez sem jelentene akadályt – teszi hozzá mosolyogva, majd ezen a kijelentésén felbuzdulva a kiképzők gyorsan be is öltöztették rohamrendőrnek.

Ezt a fiúk láthatóan jobban élvezték, a lányokat inkább a kutyás bemutató érdekelte jobban. Az udvaron rendőrebek bizonyították ügyességüket. A bűnügyi kutyás bemutató után Ribizli – a német juhász kábítószerkereső kutya – pedig a fiatalok legnagyobb örömére azt is bemutatta, hogy boldog békeidőkben, mondhatni „műszakon kívül” milyen barátságos az emberekkel. Gazdája, Szilágyi Anita törzsőrmester elmondta, természetesen amikor munkáról van szó, csak oda koncentrál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!