Hírek

2013.01.10. 18:02

Vörös Zsuzsa bobtail-je a farka miatt nem „nyerhetett”

Hatalmas élményben volt része Orlandóban (Egyesült Államok) Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnoknak, és Jimmynek, a kutyájának.

Matók János

Jimmy, az 5 éves fiú kutya az idén már világgyőztes lehet (Fotó: Szabó Ivett)

Anno 2007-ben született meg Jimmy, a bobtail kutya, az öttusázó olimpiai bajnok Vörös Zsuzsanna legféltettebb kincse, az 5 éves kan. Amellyel számtalan díjat besöpörtek, a többi között Európa győztes, 2011-ben az Euro Bobtail Show-n  fajta-győztes volt. Tavaly 7 ezer pásztorkutyából választotta ki egy elfogulatlan angol bíró, mint a legszebbet. Ezt a kiállítást 105 éve rendezik, s Jimmy volt az első kutya, amely magyar tenyésztésűként, magyar tulajdonúként nyerte meg a fajtacsoportját. És a 105 év alatt Jimmy volt a 4. bobtail  angol pásztorkutya , amelyik nyerni tudott, ráadásul külföldiként. Az év végén az Egyesült Államokban, Orlandóban  volt jelenése gazdájával együtt.

2012. utolsó napjaiban az Amerikai Egyesült Államokban, Orlandóban volt jelenése Jimmynek, és gazdájának, Vörös Zsuzsanna öttusa olimpiai bajnoknak, akiket Hanó Zsolt kutyafelvezető is elkísért az Eukanuba Wordl Challenge elnevezésű kiállításra, versenyre. Erre Jimmy elnyerte a részvételi jogot, miután egy pontversenyben 10 olyan eredményt kellett felmutatnia, amellyel a legjobb formáját tudta megmutatni a bíráknak. Zsuzsanna szinte biztosra ment, hiszen 10 olyan eredményt adott le, ahol Jimmy a több ezer kutya között állandóan nyert, s ez azért is nagy szó, mert minden alkalommal más és más bíró látta a legszebbnek. Nem véletlen, hogy Európában ismert sztárnak számít. Ám Orlandóba mégis nagy kérdőjellel utaztak ki, hiszen Jimmy megjelenése különlegességnek számított, miután ott csak farok nélküli bobtailokat állítottak ki. Ennek az a magyarázata, hogy az európai állatvédelmi törvények tiltják több kutyafajta farkának a csonkítását, így Jimmynek is.

- Nagyon nagy, és nagyon szép túra volt, s roppant mód örülök, hogy Jimmy Orlandóban is   bemutatkozhatott. Jellemző, hogy az Egyesült Államok két legnagyobb tenyésztője odajött hozzánk, és elismerésüket fejezték ki Jimmy láttán, és elmondták, hogy rendkívül jól reprezentálja a fajtáját. Talán ő lesz az, aki a tengerentúl elindít egy folyamatot, a farokkal kiállást. Végül is, a legjobb tizenkettőbe  nem került be Jimmy, de osztatlan elismerést aratott a résztvevők és a közönség körében - mondta a büszke tulajdonos, Vörös Zsuzsanna.

Jimmy eredménylistájából  csak a világgyőztes cím hiányzik, ám az idén  jó az esélye, a budapesti vilkágkiállításon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!