Hírek

2014.03.07. 17:00

Az önkormányzat eladta a rendelőket és ezzel kényszerhelyzetbe hozta magát

A jelenlegi rendelő Csákváron magánkézben van, és az önkormányzatnak döntenie kellett arról, visszavásárolja-e, vagy pedig új helyen szervezi meg az alapellátást.

A keddi testületi ülésen kellett döntést hozni a megoldásról, de azóta is vannak fejlemények (Fotó: Koppán Viktor)

Az előzmények: 2002 júniusában három háziorvos és két fogorvos kérte, hogy az önkormányzat adja el nekik a rendelőt azért, hogy a helyi egészségügyi ellátás színvonalának emelése érdekében pályázaton vehessenek részt, de ehhez az kellett, hogy a tulajdonukban legyen a rendelőépület. Később építettek az ingatlanhoz az immár tulajdonos orvosok: 2007-ben az épületet a három háziorvos tulajdonában álló magánrendelővel és gyógyszertárral bővítették ki.

Az orvosi rendelőre készült értékbecslés, ez állítólag 16,6 millióról szólt. A vételárat a testület 6,6 millióban határozta meg. 2002 júliusának végén írták alá az adásvételi szerződéseket, a három háziorvosi rendelőt egy-egy háziorvos, a fogorvosi rendelőt társtulajdonosként a két fogorvos vette meg. Aztán a háziorvosok és a fogorvosok megvásárolták a rendelő berendezését és felszerelését is 20 ezer, illetve 60 ezer plusz áfáért. (Ez egyébként elég alacsony összegnek tűnik, ma egy ilyen berendezés ára csak százezrekben mérhető.) Az öt orvos részére praxistámogatásként 2003 és 2012 között átlagosan évi 800 ezer forintot fizetett ki az önkormányzat. Aztán 2013-ban az egyik háziorvos, majd egy fogorvos mondott fel, nyugdíjba mentek. Az önkormányzatnak kellett a rendelő az ellátás biztosítása miatt, az akkori értékbecslés a visszavásárlásra 46 millió forint lett, melyet később 55,2 millióra módosítottak az orvosok.

A megüresedett praxisokra orvosokat keresett az önkormányzat, de a szerződéseket nem lehetett megkötni addig, amíg a tulajdonviszonyok a rendelőkről nem rendeződnek. Az orvosi ellátás azóta helyettesítésekkel a rendelők visszabérlésével történik: egy háziorvosi rendelőhelyiség esetében ez havi 200 ezer forint, a fogorvosi rendelő esetében 100 ezer forint, plusz rezsi. Ezért került kényszerhelyzetbe az önkormányzat. A hivatal megpróbálta úgy megoldani a helyzetet, hogy más helyen alakítja ki a rendelőket.

Januárban volt egy közmeghallgatás, ott több javaslat is elhangzott, ezekről március 4-én szavazott a képviselő-testület. Úgy döntöttek (igaz, ehhez 4,5 órás ülés kellett), hogy az orvosi rendelőt meglévő önkormányzati tulajdonban lévő épületben alakítják ki. Két helyiség jött szóba, a Szent István utcai társasházi lakások átalakítása, s ehhez Nagygyőry Elemér szakgyógyszerész (ő egyébként olvasói levélben is felhívta figyelmünket a történtekre) 8 millió forintot ajánlott fel, Szabó László helyi vállalkozó összefogást szorgalmazva fejezte ki segítő szándékát. Mások is hasonlóan gondolkoztak. Fogászati rendelőt a könyvtár klubhelyiségéből alakítanának ki.

Az önkormányzatnak tehát az 50 milliós kiadással szemben (ez az összeg jó néhány évre adósságba verné Csákvárt) így egy fogászati, egy háziorvosi és egy gyermekorvosi rendelő kialakításával csak 7,5 milliós lenne a költség, a többit az adományok fedeznék. Ezek után teljes ellátással, végleges praxisba szerződhetnek az új orvosok, az ellátás tehát nem kerül veszélybe. Bár bizonyára nem minden helybélinek tetszik a döntés, ezt kényszer szülte. A történetben maradtak megválaszolatlan kérdések.

Az önkormányzat központi fekvésű ingatlanokban, a jelenlegi rendelőhelyiségek alapterületével azonos alapterületen alakít ki rendelőket, ráadásul az egyik gyermekorvosi rendelés feltételeinek is megfelel nyilatkozta Katonáné Venguszt Beatrix polgármester. Éppen a testületi ülés napján kaptam a hírt, hogy 100 százalékban megtörtént az önkormányzat örökölt hiteleinek adósságkonszolidációja. Az esti ülésen tegyem fel a kezem arra, hogy újabb évi 8,9 millió Ft-tal 5 évre adósítsam el a települést, amikor felajánlásokból kilábalnánk a helyzetből?

A régi rendelő egy épületrész, visszavásárlása a közös tulajdoni viszonyok miatt nem lett volna előnyös: a gyógyszertár- és magánrendelő-tulajdonosok egy értéknövelő beruházással, például a tetőtér beépítésével többségi tulajdonba kerülhetnek, és ezzel kisebbségi tulajdonosként kiszolgáltatott helyzetben lesz ismét az önkormányzat folytatta a településvezető. A március 4-i döntés végre alkalmas arra, hogy megvalósításával az önkormányzat kikerüljön bármilyen függőségi viszonyból. Azzal, hogy 2013. július 2-ától 2014. március 4-ig kitartott a képviselő-testület, és a lakosság javaslataival megoldást talált, több tízmillió Ft-ot takarított meg. A döntés értelmében az egészségügyi centrum egy részét adományokból áthelyezzük, a háziorvosi rendelők egy helyen lesznek, felújított, korszerű környezetben felszerelve. A fogászati váró már nem is lehet a háziorvosi várókkal azonos térben, ezt is megoldjuk, szintén központi fekvésű épületben. Mindkét épület 100 százalékban önkormányzati tulajdonú. Március 6-án e-mailben érkezett meg hozzám az öt orvos tulajdonos nevében egy nyilatkozat, amely a következőképpen fogalmaz: vállaljuk, hogy az elkövetkező öt évben a jelenlegi orvosi rendelők díjmentes használatát biztosítjuk az önkormányzat számára. A díjmentes bérleti időszak bármilyen időpontban módosítható, meghosszabbítható, figyelembe véve az önkormányzat aktuális lehetőségeit.

Először is nagyon köszönöm a felajánlást, a képviselő-testület dönt az elfogadásáról. Számomra március 6-án is nagy örömet jelentett, amikor megérkezett, de akkor még jobban örültem volna, ha 2013.július 2-án, az első tárgyaláson ezzel kezdünk. De még március 4-én délelőtt is nagy segítség lett volna, mert a délutáni ülésen amikor még egészen más volt az orvosok álláspontja már számomra is megalázó volt, amikor a közönség soraiban valaki felmutatott egy papírt: 0 < 45 millió. Mivel a felajánlásokat a részletes feltételekkel szerződésbe kell foglalni, kértem szerződés tervezetet a felajánlóktól, de nem kaptam. Egyetlen feltételt láttam az orvosi nyilatkozat végén: kérik, hogy vegyük le az egészségügyi célvagyon megjelölést az ingatlanról. Soron kívül bizottsági ülést hívtam össze hétfőre, állítólag ezen derülnek ki tárgyalással a további feltételek. Emellett természetesen a saját tulajdonú önkormányzati rendelő kialakítása is folyamatban van a Szent István utcában, amelyhez újabb felajánlások érkeztek.

Ekkora összefogást még sohasem éreztem a településen. Az eladósodást eredményező résztulajdonú kényszermegoldás helyett több ajánlatból válogathat az önkormányzat, melyet ezúton köszönök minden csákvárinak zárta szavait a polgármester.

A rendelőintézetről, illetve a képviselő-testületi döntésről kérdeztük Wiesler Ferenc doktort, aki egyébként jelen volt a testületi ülésen is. Így nyilatkozott: A 12 éve megvásárolt rendelő csaknem 50 százalékát (ügyelet, védőnői szolgálat) az önkormányzat azóta is térítésmentesen használja. Hét évvel ezelőtt Mentőállomás létesült, amelyhez a telekrészt ugyancsak ingyenesen ajánlottuk fel. Jelenleg érvényben van egy testületi döntés, ám a rendelőtulajdonosi közösség ugyanazokat a feltételeket tudja biztosítani a lakosság számára, mint ami az önkéntes felajánlások nyomán létrejöhetne. A testületi döntés után orvosközösségünk a csákváriak iránti elkötelezettség miatt a következő felajánlást tette az önkormányzatnak, melynek lényege: öt éves ingyenes használat és bérleti díjmentesség a régi, megszokott helyen. Tehát maradna minden a régiben az egészségügyi centrumban, amely sokkal jobb megoldás, mint szétaprózni az egyes rendelőket. A testületi ülésen sok mindenről szó volt, csak a betegről nem. Mi orvosok több évtizede igyekszünk a legjobb tudásunk szerint ellátni feladatainkat, s úgy érezzük, a város lakossága elégedett velünk.

Úgy tűnik, hogy többféle ajánlatból válogathat az önkormányzat a hosszabb távú megoldás érdekében. Hétfőn ismét tárgyalnak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!