Hírek

2017.03.30. 14:35

Három nagy generáció mestere - Egyensúlyban a tanulás és a sport

Mezőszilas - Zámbó Tibor, a Mezőszilasi Németh László Általános Iskola igazgatója, kézilabdaedző a közelmúltban két díjat is átvehetett. Nem kertel: Jólesik az elismerés - mondja. Ereje van, arra biztat: csináld tovább!

V. Varga József

Zámbó Tibor januárban Becsületes játék - Fair Play-díjat vehetett át a diákolimpiai versenyek során kiemelkedően sportszerű magatartást tanúsító sportvezetőként. A díjat Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke adta át. Márciusban a Mester-M díj következett, mellyel a kiemelkedő munkát végző tanárok és edzők tevékenységét ismerték el. A díjat a gazdasági cég vezetőitől és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszótól vette át a mezőszilasi pedagógus.

- Alapi gyerek vagyok! - kezdi a beszélgetést az iskolaigazgató. - Ott nevelkedtem, Sárközi László magyar-történelem szakos tanár úr kezei alatt, aki annak idején Fejér megyében maga volt „A" kézilabda a diáksport, az utánpótlás területén. Tőle tanultam az elhivatottságot, a megalkuvás nélküli akaratot.

- Az Isten éltesse Laci bácsit! - teszi hozzá csendesen.

Igen, megszállott, szent megszállott! Büszkén vállalja. Munkában, sportban. Az életben. Csak így érdemes!

Zámbó Tibor a relikviák falánál. Az érmek, kupák, mezek és fotók egy része az iskola aulájában Fotó: V. Varga József

Az esztendők során három nagy kézilabdás generációval volt szerencséje dolgozni. Az 1988-1989-es születésű fiúkkal, az 1994-1995-ös lányokkal, és most a 2006-2007-es fiúkkal és lányokkal.

Zámbó Tibor kiváló eredményeket ért el a kézilabda területén az elmúlt 14 esztendő alatt. Felnőtt edzőként ötéves munkát tudhat maga mögött a Cece KKC csapatánál. A megyei gárdát az NB I/B-be juttatta, és három éven át sikerült is ott tartania. Mindezzel párhuzamosan a szilasi Németh László Általános Iskola igazgatójaként, magyar-történelem szakos tanárként és edzőként - igazi pedagógusként - legfontosabb elvét mindig szem előtt tartva, a tanulás és a sport egyensúlyban tartását tűzte a zászlajára. Utánpótlásedzőként csapataival kilenc alkalommal került országos döntőbe, és több hazai és nemzetközi tornát nyert fiú- és lánycsapataival. Huszonkét nemzet alakulatai ellen játszatta falusi tanítványait, akik közül többen kerültek be a korosztályos válogatottakba. A legjobb eredményt Schneider Éva érte el, aki tagja volt a junior Európa-bajnokságon második helyen végzett magyar válogatottnak.

Tibort Fejér megyén kívül Siófokon, Simontornyán és Tamásiban is ismerik, tisztelik és szeretik. Mint pedagógus, sportvezető és edző, vezérelvét úgy fogalmazta meg: a gyerekekből becsületes embereket kíván nevelni. Amit ő kapott élete során, azt mind szeretné továbbadni nekik. Elsősorban nyitottsággal és példamutatással.

Kevés szabadidejét a családjával tölti, imádja a könyveket és a filmeket. Vágya, hogy kézilabdát adjon majdan az unokája kezébe is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!