Hírek

2016.11.15. 17:57

Zokogva ült a tárgyalásán az anya, aki kukába dobta a gyerekét

Székesfehérvár – Bíróság elé állt kedden az a nő, aki a vád szerint 1998-ban, 16 évesen egy Pilinszky téri szeméttárolóba dobta élve született lánycsecsemőjét. Az első tárgyalási napon tanúkat és szakértőket hallgatott meg a Székesfehérvári Törvényszék.

Buthy Lilla

Négy gyermekét neveli, de ötször szült életében az a 35 éves asszony, aki ellen a vád: különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette. A tárgyaláson ismertetett vádiratból kiderült, a vádlottnak 1997-ben már született egy házasságon kívüli lánygyermeke, de a gyerek apjával később megszakadt a kapcsolata. A kislányt szüleivel együtt nevelte a József Attila utcai lakásukban. Az akkor 16 éves nő később megismerkedett egy férfival, majd újból teherbe esett.

Igazán csak a terhessége második harmadában tudatosult benne, hogy ismét gyereket vár. Ekkor azonban már szakítottak a barátjával, sem neki, sem a szüleinek nem mert szólni állapotáról. Környezete sem vett észre rajta semmilyen változást, mert előtte is bő ruhákat hordott, és előző terhességéből kifolyólag súlyfelesleggel bírt. A vádirat szerint 1998. szeptember 30-áról október elsejére virradó éjjelen arra ébredt, hogy megindult a szülés. A vádirat részletesen taglalta a cselekményt, melyből most csak részleteket közlünk.

Katalin a fürdőkádban adott életet gyermekének. A csecsemőt egy ágyneműhuzatba tette, majd kislánya zokniját a szájába gyömöszölte, karjait, lábát és a nyakát spárgával gúzsba kötötte, majd takaróba csavarta. Miután felöltözött, reklámtáskában vitte le a holttestet a konténerbe, majd eltüntette a szülés nyomait. Az asszony a vádirat felolvasását, majd saját, nyomozás során tett vallomását és a szakértői véleményeket is zokogva hallgatta végig. Észrevételként annyit mondott, a zsinegelésre nem emlékszik, és hogy a megszületett gyermeke nem sírt fel, nem mozdult, hiába simogatta a hátát.

Az igazságügyi orvosszakértő szerint az érett és életképes csecsemő minden kétséget kizáróan élve született, halálát pedig – a szájüreg zoknival történő kitömése miatti mechanikus elzáródás, valamint a nyak zsinegelése által – elhúzódó, fulladásos agybénulás okozta. A pszichiátriai vizsgálatok során az asszonynál kóros elmeállapotra, személyiségzavarra utaló jeleket nem találtak, a szakvélemények szerint tudatában volt a tettének.

Élte tovább az életét, a cselekmény kiderülését követően azonban több öngyilkossági kísérlete is volt. Már a rendőröknek tett vallomásában elmondta, az évek során többször gondolt arra, hogy fény derül a tettére, amire a mai napig nem talál magyarázatot.

A következő tárgyalásra újabb tanúkat – a vádlott testvérét és elsőszülött nagylányát – idéztek be, meghallgatásuk után határozat születhet az ügyben. A bíró elmondta, mivel a vádlott akkor fiatalkorú volt, így a fiatalkorúakra vonatkozó büntetőeljárási szabályok érvényesek rá. A vádlott szülei és testvére nem kívántak vallomást tenni. Férje, akitől két gyereke született, azt mondta, felesége példásan neveli négy gyermekét, tettéről pedig semmit nem tudott. Egészen az elfogásáig, ami 2015. október elsején történt, napra pontosan 17 évvel azután, hogy a konténerbe dobott csecsemő holttestét egy gyűjtögető felfedezte volna a konténerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!