Hírvilág

2016.06.22. 16:50

Eladják a rossz hiteleket

Huszonhárom pénzügyi intézmény regisztrált a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (Mark) Zrt. által meghirdetett eszközvásárlási programba a kedden lejárt határidő előtt.

A felkínált 300 milliárd forintot meghaladó bruttó állomány becsült piaci értéke hozzávetőleg 90-125 milliárd forint lehet - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Mark Zrt. eszközvásárlási programjának 3 hónapot átívelő regisztrációs időszaka 2016. március 21-én indult, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a nemteljesítő kereskedelmi ingatlan-portfóliókra vonatkozó (hitelek és visszavett ingatlanok) eszközvásárlási módszertant.

A pénzügyi intézmények a feltételrendszer ismeretében június 21-éig dönthettek arról, kívánnak-e élni a felkínált lehetőséggel. Összesen 23 jogosult pénzügyi intézmény jelezte részvételi szándékát. Az MKB Bankot leszámítva - mely szanálás alatt áll, és így külön úton, a toxikus eszközök Szanálási Vagyonkezelőbe történő leválasztásával került rendezésre - a legnagyobb problémás kereskedelmi hitelállománnyal rendelkező bankok mindegyike regisztrált. A regisztrált állomány meghaladja a bruttó (teljes tőketartozás) 300 milliárd forintot, ugyanakkor a bankok által már megképzett értékvesztés valamint az Európai Bizottság által támasztott árplafon következtében az eszközök transzferértéke megközelítőleg 90-125 milliárd forint.

Mind a regisztráció, mind a több hónapig tartó gazdasági és jogi átvilágítást követően a portfóliójuk eladása önkéntes a pénzügyi intézmények számára. A Magyar Nemzeti Bank célja a banki mérlegek rossz eszközöktől való megtisztításának ösztönzése, a követelésvásárlási piac élénkítése a kereskedelmi ingatlanszegmensben, mely a nemteljesítő vállalati hitelek problémájának fő gócpontja. A Mark hatékony - legfőképp költséghatékony - piaci lehetőséget kínál a pénzügyi intézmények kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódó nemteljesítő eszközeinek érdemi csökkentésére. A Mark Zrt. a piacot már idáig is erősen katalizálta, hiszen a közelmúltban a bankok is aktívabban értékesítettek nemteljesítő kereskedelmi ingatlan-eszközöket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!