Hírvilág

2015.05.13. 17:38

Életképes projekt kell

Óriási lehetőséget kínálnak az európai uniós támogatások a kis-és középvállalkozások fejlődéséhez, céljaik megvalósításához, de a nem kellően átgondolt projekttel sokat lehet veszíteni.

Dávid Erzsébet

- A 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban az EU- s támogatások jelentős részét, négyezer milliárd forintot a gazdaságfejlesztésére kívánja fordítani a kormány. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programokban (GINOP) éves kereteket határoztak meg. A programokban rögzített nyolc prioritás keretében az idén a hétéves ciklusban igénybe vehető összeg mintegy negyedére, 828,14 milliárd forintra pályázhatnak a kis-és középvállalkozások. A 2015-ben kiírásra kerülő pályázatokkal korántsem merülnek ki a lehetőségek, a következő években újabb fejlesztési célokra majd pályázni. Éppen ezért nem érdemes elkapkodott, átgondolatlan pályázatokat benyújtani, hiszen az óriási lehetőségnek kockázatai is vannak - hívja fel a figyelmet a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Molnár Tamás: A sikeres pályázatnak nem lehet akadálya az, hogy a vállalkozó nem ért hozzá
Fotó: Borbély Béla

Molnár Tamás szerint az életképes projektek, az átgondolt célok megvalósítása érdekében megfogalmazott pályázatok remélhetőleg zöld utat kapnak, elnyerik az igényelt támogatást. A sikeres pályázatnak nem lehet akadálya az, hogy a vállalkozó nem ért hozzá , hiszen nagyon sokféle segítséget vehet igénybe. Fordulhat a Széchenyi Programirodák ügyfélszolgálataihoz, a pályázatíró cégekhez, de a pályázati útmutató és eljárásrend is hasznos segítséget ad.

Azoknak a vállalkozásoknak sem kell kétségbe esni, amelyek az idén valamiért kimaradnak a nyertesek névsorából, hiszen nagyon jelentős az a forrás, ami 2020-ig a kkv-k rendelkezésére áll, jut pénz az életképes projektekre. A fejlesztési célok újra gondolásával, esetleg új cél megfogalmazásával pedig később már jó eséllyel pályázhatnak. Érdemes akár hosszabb időt is rászánniuk arra, hogy a cég üzleti tervének, stratégiájának megfelelő fejlesztési célokhoz megtalálják azt a lehetőséget, amely hatékonyan segítheti a vállalkozás fejlődését. Bőven lesz ilyen, hiszen a kormány az EU-s támogatások jelentős részét a gazdaság élénkítésére, munkahelyteremtésre kívánja felhasználni, s arra törekszik, hogy minél nagyobb mértékben helyzetbe hozza , segítse a kis-és középvállalkozásokat. Érdemes folyamatosan tájékozódni, figyelni a kiírásokat, akár a Széchenyi 2020 honlapján, vagy a pályázatíró cégeknél. Addig pedig, amíg sikerül rábukkanni az igazira , a felkészülésre fordítani az időt. Érdemes tapasztalatokat gyűjteni más, már sikerrel pályázott cégtársaknál, továbbá elvégezni a vállalkozás belső átvilágítását , felmérni a meglevő és a fejlesztésre számba vehető piacokat, esetleg előszerződést, újabb megállapodást kötni. Kideríteni hogyan lehetne bővíteni az üzleti, beszállítói lehetőségeket, s a szakember létszámot. Árajánlatokat kérni a majdan beszerzendő gépekre, technológiára..

A nyertes vállalkozások figyelmét pedig arra hívja fel a regionális fejlesztési ügynökség vezetője, hogy igyekezzenek maximálisan kihasználni az elnyert lehetőséget, annak érdekében, hogy a fejlesztés, illetve beruházás révén teljesíteni tudják a támogatási szerződésben rögzített vállalásokat.

Az 1210/2015-ös kormányhatározat alapján az várható, hogy többségében csak idén szeptember-október körül jelennek meg azok a pályázati kiírások, amelyek az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) égisze alá tartoznak. A foglalkoztatási integrációt szolgáló kiírások szeptember-októberben várhatók, a leghamarabb megjelenő pályázatok kisebb kertösszegűek lesznek, a társadalmi felzárkózási, integrációs, illetve ösztöndíj és mentorálási jellegű pályázatok lesznek.

 

 

Címkék#kkv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!