Hírvilág

2015.04.29. 15:03

IDÉN 828,14 milliárd forintra pályázhatnak a kkv-k a GINOP-ban

A 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban több mint 4000 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre közvetlen gazdaságfejlesztési célra.

A gazdaságfejlesztési operatív program keretében mintegy 2730 milliárd forint uniós támogatási forrás érhető el a gazdasági szereplők számára. A GINOP keretében az idén 68 pályázati felhívást tesz közzé csaknem 830 milliárd forint összegben a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Molnár Tamás: Ne a gombhoz keressünk kabátot, a pályázati kiíráshoz alakítsuk az üzleti tervet!   Fotó: Borbély Béla

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében meghatározott prioritásokat és a pályázati kiírások menetrendjét a Magyar Közlöny 38. számában közzétett 1173/2015-ös kormányrendeletet, illetve a Széchenyi 2020 honlapját tanulmányozva ismerhetik meg részletesen a pályázók hívta fel a figyelmet a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Molnár Tamás tájékoztatása szerint a program nyolc prioritást határoz meg. Azokon belül a versenyképesség javítását, a kutatást, a technológiai fejlesztést és az innovációt, továbbá az infokommunikációs, valamint az energetikai fejlesztéseket, a rugalmas foglalkoztatást, a versenyképes munkaerő megteremtését, valamint a turizmus céljait szolgáló fejlesztésekre, s kombinált hitellel összekapcsolt pénzügyi eszközökre pályázhatnak a vállalkozások.

A pályázati kiírások megjelenését követően, 30 nap van arra, hogy felkészüljenek a pályázat beadására. A pályázati rendszerben több újdonságot vezettek be. A legfontosabb, hogy a pályázatokat az eddiginél egyszerűbben, a kormányzati információs rendszerekkel összekötött, a teljes adatbázist komplexen kezelő elektronikus felületen lehet benyújtani. Ez azzal az előnnyel jár, hogy nincs szükség egy sor dokumentum, igazolás papíralapú csatolására. Könnyebbség a pályázóknak az is, hogy a saját erőt amelyre minden esetben szükség van! elég a támogatást elnyert beruházás befejezéséig felhasználni. A pályázattal kapcsolatos kiadásokat csökkenti, hogy a köztartozásmentes, legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkező vállalkozások esetében nincs szükség biztosíték nyújtására. Bár könnyebb, egyszerűbb lett a pályázatok benyújtása, a támogatást igénylőknek számolniuk kell azzal, hogy felelősséggel tartoznak a támogatási szerződésben rögzítettek teljesítéséért. Így például nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a projekt megvalósítása során felmerült bármilyen változtatásról még a legkisebbről is! - egyeztetni kell a közreműködő szervezettel.

- Nagyon fontos, hogy mielőtt elkészítik vagy pályázatíróval elkészíttetik -, s benyújtják a vállalkozások a pályázatot, alaposan gondolják át, az igényelt támogatás felhasználása tényleg segíti-e, s ha igen, milyen vonatkozásban a cég fejlődését, céljainak megvalósítását, piacainak megőrzését, vagy éppen a piacra jutását. Ne pillanatnyi ötlettől vezérelve, a gombhoz keressünk kabátot módszer alapján, a pályázati kiíráshoz alakítsák az üzleti tervet, hanem vállalati stratégiájuk megvalósításához keressenek pályázati kiírást. Ehhez persze az kell, hogy a vállalkozásnak megalapozott üzleti terve, stratégiája, valamint piaca, s megfelelő szakembergárdája legyen.

Kérdése van? Írjon! E-mail címünk: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!