Hírvilág

2015.05.27. 12:20

K+F: amire nincs pénz, de van megoldás

A kutatás fejlesztés ma a legdrágább módja a fejlődésnek. Szomorú hír, hogy egyúttal az egyetlen is.

Elmúlt az az időszak, amikor a garázsban valóban új fejlesztések, világújdonságok születtek.  Ez a csoda már csak a méregdrága kutató laboratóriumokban történhet meg. Ezt a méregdrágát pedig csak az államok vagy óriás vállalatok engedhetik meg maguknak.

Az élet persze mégis mást mutat. Az informatikai fejlesztések nagy része ma is „garázsokban” készül. Persze, ha megjött a nagy ötlet, hamar kiköltöznek az alapítók a garázsból. Ők a start up-ok. Ez a szó összemosódott az informatikai szuperötletekkel. A bankok és a kockázati tőkebefektetők is erre gondolnak, amikor felkapnak, vagy nem kapnak egyes ötleteket.

Ez persze nem igazságos. Start up cégnek kell tekinteni minden KKV új kezdeményezést, függetlenül attól, hogy egy sajtüzemet indít, vagy egy globális informatikai fejlesztéssel áll elő. Csak az üzleti terv számít és az, hogy kiemelt szakemberek ajánlják. A pénzintézetek nem fejlesztés pártiak, mert a kockázat mérséklése és a fejlesztéssel járó szükségszerű kockázat egymással kibékíthetetlen ellentmondásban vannak. Mit tehet a KKV amikor ötlete van? Hogyan védheti meg a fejlesztését? Kivel tárgyaljon, ha pont a saját pénzintézete lesz a - így kell mondani - „konzervatív” akadálya? Van-e az államnak kiemelt szerepe a fejlesztésekben és az inkubátorház nem pont az ötletek felkarolására lenne a legalkalmasabb?

Ezekre a kérdésekre keressük a választ június 10-én, a veszprémi KKV Csúcstalálkozón – mondja Gulyás József, a KKVHÁZ vezérigazgatója, az esemény főszervezője. A KKV Csúcstalálkozó társszervezője a Pannon Lapok Társasága Pannon Gazdasági Kollégiuma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!