Hírvilág

2016.01.27. 19:36

Kihívás és lehetőség

Csak az új termékekkel kapcsolódhatnak a kkv-k a beszállítói láncba – hívja fel a figyelmet a gazdasági minisztérium.

FMH-összeállítás

– A kis- és közepes vállalatoknak (kkv) fel kell ismerniük, hogy csak új termékekkel, termékfejlesztéssel, modern gondolatokkal tudnak bekapcsolódni a beszállítói láncba, növelhetik súlyukat a gazdaságban – hangsúlyozta Lepsényi István , a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és –szabályozásért felelős államtitkára kedden, Budapesten.

A Világgazdaság által rendezett konferencián az NGM államtitkára előadásában hozzátette: bár stabilitás jellemezte a magyar kkv-szektor teljesítményét a legutóbbi adatok szerint, a területen működő vállalatok hatékonysága a foglalkoztatottak számához viszonyítva messze elmarad az átlagtól. A Magyarországon működő mintegy 550 ezer vállalat több mint 90 százalékát kitevő kkv-szektor 58 százalékban részesedett a nettó árbevételből, 54 százalékban járultak hozzá a bruttó hozzáadott értékhez, miközben foglalkoztatásból 72 százalékos arányban vették ki a részüket – ismertette. Az exporthoz mintegy 12 ezer vállalat 27,6 százalékkal járul hozzá, ami visszafogott teljesítmény az államtitkár szerint. Lepsényi István a finanszírozási tényezőket említve kiemelte: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon (GINOP) belül majdnem 2000 milliárd forintot fordít a kormány a kkv-kra, idén több mint 300 milliárd jut erre a célra. Fontos, hogy a fejlesztések hatékonyságot növeljenek – emelte ki. Kitért arra, hogy a kutatás-fejlesztési ráfordítások csaknem felét a gyógyszeripar adja.

A vállalkozások lehetőségét végső soron a vevői igény és a fizetőképes kereslet határozza meg MTI-infografika

Az NGM államtitkára úgy látja, nagy lehetőségek vannak a magyar gyógyszergyártásban, eszközgyártásban, ahol nincsenek olyan nagy multinacionális cégek a piacon, mint a többi ágazatban. Sok új kutató- fejlesztő központ létesült a járműgyártás területén is  Magyarországon, a kormány szeretné elérni, hogy 2020-ra 30 ilyen központ legyen – mondta az államtitkár. A nemzetgazdasági célok elérésének egyik legfontosabb eszköze a vállalati hitelezés elindítása, hiteltermékek megújítása – emelte ki Lepsényi István. Lepsényi István az új otthonteremtési program építőipari hatásairól tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a program nyújtotta lehetőségeknek maximális hatékonysággal, korszerű technikák és anyagok alkalmazásával kell megfelelni. Ehhez új munkaerőt kell felvenni, kiképezni, valamint kapacitásbővítést is szükséges végrehajtani, amiben állami támogatásra is számíthatnak a vállalatok – tette hozzá. Az államtitkár szerint jogos elvárás az építőipar részéről is, hogy a gazdasági fejlődéssel együtt optimalizálódjanak a vállalkozási feltételek, és a támogatási lehetőségek jobb kihasználásával növekedjen a kereslet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!