Hírvilág

2015.09.16. 13:08

Kutatás és fejlesztés a cél - Az egyik kötelezettségvállalási keret mára már ki is merült

Székesfehérvár - A beérkezett kérelmek nagy száma és a rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keret valószínűsíthető kimerülése miatt szeptember 19-én, szombaton 0 órától a felfüggesztés esetleges feloldásáig nem nyújthatnak be támogatási kérelmet a termelési kapacitásaik bővítését segítő európai uniós pályázatra a mikro- kis-és középvállalkozások.

FMH

A palyazat.gov.hu oldalon, a hét elején közzétettek szerint a Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság a GINOP1.2.1-15 kódszámú felhívást szeptember 18.-i határnappal felfüggeszti. Az augusztus 15 és szeptember 18 között benyújtott támogatási kérelmek együttesen kerülnek elbírálásra.

- Az intézkedés is mutatja, milyen óriási a kkv-k érdeklődése a 2014-2020 között elnyerhető európai uniós támogatások iránt – hangsúlyozza Molnár Tamás, a Közép- dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kht. (KDRFÜ) ügyvezető igazgatója. Tájékoztatása szerint a termelési kapacitások bővítésére uniós forrásból 65 milliárd forint áll a kkv-k rendelkezésére, amiből várhatóan 250- 500 projekt kaphat a keretösszeg erejéig 50 millió forinttól 500 millió forintig terjedő vissza nem térítendő támogatást. Már a pályázat megjelenése előtt nyilvánvaló volt, hogy ez iránt a kiírás iránt nagyon nagy lesz az érdeklődés, hiszen – mint az a közelmúltban tartott a Privátbankár. hu konferencián is elhangzott, – a működő vállalkozások 80 százaléka tervez fejlesztést, s 84 százaléka szeretne a uniós támogatást nyerni.

Molnár Tamás: érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a pályázatokat közlő oldalakat, mert a kormány 2017. június 30-ig az elnyerhető támogatások teljes keretösszegére kiírja a pályázatokat Fotó: Borbély Béla

Továbbra is pályázhatnak viszont a kkv-k a GINOP 1.2.2-15 kódszámú, az eszközbeszerző – kapacitásbővítő beruházások megvalósítását, valamint a külpiaci megjelenést segítő, GINOP 1.3.1-15 kódszámú támogatásra. Az előzőre 20 milliárd, az utóbbira 5 milliárd forint keretösszeg áll a sikerrel pályázók rendelkezésére. A kiírásban megadott feltételek alapján mindkét támogatásra 2017 nyaráig, illetve a keretösszeg mértékéig lehet pályázni, 5 millió, maximum 50 millió forint, illetve 1,5 millió- 20 millió forint támogatásért.

A hónap végén benyújthatják már a vállalatok a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységük növelését segítő támogatási kérelmüket is. A palyazat.gov.hu oldalon a közelmúltban három új kutatás-fejlesztési pályázati kiírás jelent meg. Együttes keretösszegük 71 milliárd forint. Közülük kettő a kkv-k számára is vonzó, s versenyképesség javító lehet.

A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című kiírásra a mikro- kis-és középvállalkozások, valamint a nagy vállalatok 50 milliárd forint keretösszegig pályázhatnak szeptember 30-tól, 2017. szeptember 29-ig. A kiírás szerint a jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, piacképes, új termékek, technológiák, szolgáltatások, illetve azok prototípusai kifejlesztésének megvalósítására minimum 50 millió, maximum 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a sikeresen igénylők.

Az Iparjog című pályázat a magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának megszerzését, a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció erősítését célozza. Erre a célra egymilliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, amiből a sikeres pályázók minimum egymillió, maximum 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek. A pályázatokat szeptember 24-től lehet benyújtani.

A harmadik K+F+I pályázat a kutatási infrastruktúra megerősítését szolgálja.

A következő időszakban további pályázati kiírások várhatók. A kormányzat ugyanis a 2020-ig tartó uniós ciklus teljes keretösszegére kiírja 2017. június 30-ig a pályázatokat, jelentős versenyelőnyt teremtve ezzel a gazdaság szereplőinek.

A pályázatokra egyébként azért is érdemes nagyon odafigyelni, mert – mint egy paksi konferencián a fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős államtitkár kifejtette, – a mostani uniós ciklus forrásai az utolsó lehetőséget jelentik a magyar gazdaságnak ahhoz, hogy felkészüljön a 2020 utáni időszakra, amikor várhatóan nem lesznek már ilyen típusú beruházási támogatások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!