Hírvilág

2016.06.08. 16:05

Nagyon drága a bankó

Az elmúlt szűk két évtizedben nem költött még annyit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a készpénzgyártásra, mint 2015-ben.

Az MNB közzétette, hogy mennyit költött a több mint 4200 milliárd forint összértékű készpénzállomány fenntartására, cseréjére és a bankjegyek pótlására 2015-ben. A tavalyi számla 10,9 milliárd forint volt, ez több mint duplája azoknak az összegeknek, amit a jegybank az elmúlt pár évben erre a célra fordított. A jegybank honlapján elérhető jelentések tanúsága szerint az ezredforduló óta nem volt ilyen magas a készpénzgyártás költsége. Ez az összeg 2014-ben 4,9 milliárd forint volt, de még 2007-ben - az eddigi csúcsévben - sem ment 8,7 milliárd fölé.

A tendencia azért szomorú, mert a jegybank az elmúlt években számos olyan döntést hozott, amellyel mérsékelték a kiadásokat. Ilyen volt az egy- és kétforintosok bevonása, vagy a kétszázas érme bevezetése. Most azonban - az óriásira duzzadt állomány mellett - az új tízezres és húszezres bankjegyek cseréje miatt ugrottak ekkorát a kiadások.

Az MNB a hat címletet tartalmazó bankjegysorozatból elsőként a tízezer forintost újította meg 2014-ben, majd tavaly szeptembertől érkeztek az új húszezresek. A készpénzállomány értéke tavaly év végén elérte a GDP 12,8 százalékát. Az MNB a növekedés okaként a csökkenő betéti kamatokat és a kiskereskedelmi forgalom növekedését nevezi meg. Ugyanakkor korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - aki mellesleg korábban arról beszélt, hogy az óriásira duzzadt készpénzállomány csökkentését szeretné elérni - is elismerte, hogy a banki tranzakciós illeték is felelős a készpénzfelhalmozásért. Ez utóbbi pedig nem kedvező folyamat, mert a készpénz megágyaz a feketegazdaságnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!