Hírvilág

2015.06.24. 19:04

Olvassunk el mindent!

Megjelentek a mikro-kis- és középvállalkozások számára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakra kiírt első pályázatok.

Dávid Erzsébet

A termelési kapacitás bővítésére, illetve a kapacitásbővítő beruházások megvalósításának támogatására július 8-tól, a külpiaci megjelenés segítésére legkorábban június 22-től lehet pályázni.

A kiírástól számítva, a pályázat benyújtásáig 30 nap felkészülési idejük van a vállalkozásoknak. Célszerű ez idő alatt még egyszer alaposan átgondolni, hogy az a projekt, amire támogatást akarnak nyerni, biztosan segíti-e majd a cég fejlődését, üzleti tervének a megvalósítását. Továbbá számba venni a meglevő és bővíthető piaci, beszállítói lehetőségeket, stabilizálni, felfrissíteni, bővíteni az üzleti kapcsolatokat. belüli felelőseit, s alaposan felkészítsék őket a feladatra.

A pályázat megfogalmazása előtt célszerű tüzetesen áttanulmányozni a felhívást, nehogy utólag derüljön ki, a vállalkozás nem illik bele abba a körbe, amelynek a pályázati kiírás szól, vagy az általa megvalósítani szándékozott projektre nem nyerhető támogatás. Érdemes nagyon gondosan átnézni a felhívás értékelési szempontjait, mivel az azokra adott válaszok alapján bírálják el a pályázatokat.

Nagyon fontos, hogy jól döntsön a cég azzal kapcsolatban, hogy pályázatíróra bízza, vagy saját szakembereivel készítteti el a pályázatát, ugyanis annak tartalmilag, formailag és nyelvezetében is meg kell felelni a kiírás feltételeinek. Miután az, aki elbírálja, csak a leírtak alapján tud véleményt nyilvánítani, ezért a pályázatnak lényegre törőnek, határozottnak, nagyon pontosnak kell lennie, s ki kell belőle derülni a projekt megalapozottságának, indokoltságának, költséghatékonyságának.

Kiemelt terület az IT és az innováció. A digitális nyomelemzéssel is foglalkozó fehérvári Seacon Europe-nál, a regionális informatikai klaszter (INNOSKART) vezetőjénél már a jövőre készülnek. Fotó: archív

S mivel a pályázattal kapcsolatban kiadások is vannak, még a benyújtás előtt tisztázni kell, a cégnek van-e elegendő-e saját forrása az önrészhez, vagy erre a célra hitelt kell felvennie. Ha az utóbbira kényszerül, nem halogatható a pénzintézetek, s a hitelprogramok által elérhető lehetőségek felmérése.

Pontosan ki kell számolni azt is, hogy a jelenlegi szakemberállomány elegendő-e a projekt megvalósításához, vagy a bővítésére lesz szükség. Ha igen, tisztázni kell, hogy az azzal kapcsolatos költségeket hogyan tudja kigazdálkodni a cég. Fontos az is, hogy már a pályázat benyújtása előtt kijelöljék a projekt megvalósításának, a folyamat levezénylésének cégen belüli felelőseit, s felkészítsék őket a feladatra.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bármennyire sietne is a projekt megvalósításával pályázó, tilos előreszaladni , s a pályázat benyújtása, illetve a támogatási szerződés aláírása előtt megkezdeni a projekt megvalósítását. A megkezdett projekt ugyanis nem nyerhet támogatást. A megvalósítás kezdési időpontját, hitelt érdemlően dokumentálni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!