Hírvilág

2016.05.18. 16:50

Összeszerelő műhely leszünk

A hazánkban jelenlévő német cégek 29 százaléka megbánta, hogy befektetett a magyar gazdaságba, míg Lengyelországban ez az arány csak 4 százalék - derült ki a német kereskedelmi kamara felméréséből.

Osváth Sarolta

Ezzel a sokkoló adattal kezdte vitaindító előadását Emődi Norbert, a Mercateo Európai Központjának kereskedelmi vezetője a KKVHÁZ szerdai VIII. Kelet-Közép-Európai KKV Csúcstalálkozóján.

A Kelet-Közép-Európa - német szemmel című előadásból megtudtuk, az elégedetlen német befektetők egyharmadának véleménye szerint hazánkban rendkívül alacsony a vállalkozási hajlandóság, egyre nagyobb gond a szakemberhiány, alacsony az innovációs képesség, magas a korrupció és gyenge a közbiztonság. A magyar vállalkozások pedig tőkehiányosak, ugyanakkor a tőkepiaci, illetve a banki finanszírozás aránya mindössze 11 százalék, míg Németországban ez az arány 43 százalékot tesz ki. A bankrendszer a gazdasági válság óta nagyon óvatos, csak lassan élénkül a hitelezési tevékenység. Az Európa 16 országában jelen lévő Mercateo vezetője rávilágított, hogy a hazánkban német mintára bevezetett duális szakképzés nem éri el a német színvonalat. Szembe kell nézni azzal is, hogy a jelentős jövedelemkülönbségek miatt egyre többen távoznak külföldre. Rámutatott, hogy a világ a digitális ipari forradalom felé halad, egy PWC tanulmány kimutatta, hogy globálisan 900 milliárd dollárt fordítanak 2020-ig a digitalizációra. Hazánkban is elkészült az Irinyi-terv, amely kijelölte a célt, hogy 2020-ig Európa legiparosodottabb országa legyünk. Jelenleg azonban például tízezer informatikus hiányzik a magyar iparból! - tette hozzá.

Ezt követően a tanácskozás kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, amelyen felvidéki és kárpátaljai magyar szervezetek képviselői is részt vettek. Gulyás József, a KKVHÁZ vezérigazgatója moderátorként azzal a kérdéssel indított, hogy összeszerelő műhely lesz az ország, vagy többre vagyunk hivatottak? Bod Péter Ákos egyetemi tanár arra figyelmeztetett, hogy a magyar gazdaságban 2000 óta nem nő az egy főre jutó hozzáadott érték, ugyanakkor nagyon alacsony a magyar bérszint, óriási az európai elszívó hatás. A hazai bérszint egynegyede a szomszédos ausztriainak.

A résztvevők sokkoló információkkal szembesültek. Például ezzel: szembe kell nézni azzal is, hogy a jelentős jövedelemkülönbségek miatt egyre többen távoznak Magyarországról külföldre

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a magyar kis-és közepes vállalkozások számára néhány éven belül komoly veszélyt jelent a béremelési boom, amellyel az itt működő multik igen, a kkv-k többsége viszont valószínűleg nem tud majd lépést tartani. A korrupció egyre súlyosabb problémájára csaknem minden hozzászóló kitért, volt aki erősebb adóellenőrzést tartana szükségesnek a visszaszorítására, mások azt az álláspontot képviselték, hogy immár rendszerszintűvé vált és a világ ezzel együtt működik, ám nem mindegy, milyen a mértéke. Felvetődött az a gondolat is, hogy a következő, fiatal, nemzetközileg is versenyképes vállalkozó generáció már nem akar ehhez idomulni, és olyan országban akar élni, ahol teljesítmény és nem a korrupció teszi sikeressé a vállalkozást. A volt jegybankelnök kitért arra, hogy jelenleg Lengyelország, de még Románia is sokkal tisztább gazdaság, mint a magyar. A sűrűn változó adószabályok a vállalkozások számára lehetetlenné teszik a hosszabb távú tervezést, s a bérek adóterhelése sem állja ki a nemzetközi összehasonlítást.

A csúcson többen felvetették, hogy az EU-s források felhasználására kiírt pályázatok is abba az irányba terelik a hazai vállalkozásokat, hogy összeszerelő műhellyé váljon az ország, 2020 után pedig apadnak ezek a források is. A kkv-k beruházásai nem növekednek, ami azzal is összefügg, hogy nem bővül a piacuk kellő mértékben. Ráadásul óriási kihívás, hogy a kkv-knak, ha pénzhez akarnak jutni, meg kell tanulniuk Brüsszelbe pályázni.

A találkozón részt vettek a felvidéki és kárpátaljai magyar szervezetek képviselői, akik egyebek közt arra hívták fel a figyelmet, hogy a hiányzó munkaerőt a határon túli magyar szakemberekkel is lehetne pótolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!