Hírvilág

2015.05.07. 14:50

Start előtti felkészülés - Útmutató segíthet a sikeres pályázatban

Az év végéig 828,14 milliárd forint európai uniós támogatásra pályázhatnak a kis-és középvállalkozások a GINOP pályázatok keretében.

Molnár Tamás, aki irodájából rálát az egyik legsikeresebb uniós programra, a felújítás alatt álló Várkörútra, úgy véli: a pályázat kiírását megelőzően érdemes a felkészülésre fordítani az időt (Fotó: Borbély Béla)

A pályázati kiírások keretéről és „menetrendjéről” a Magyar Közlöny márciusi számából, a Széchenyi 2020 honlapjáról, valamint a pályázatíró cégeknél tájékozódhatnak a pályázók, de érdemes figyelni az illetékes minisztériumi szakemberek témával kapcsolatos sajtótájékoztatóit is – hívja fel a figyelmet a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Molnár Tamás elmondta: a következő hetekben, hónapokban folyamatosan jelennek majd meg a pályázati kiírások. Ha a kkv-k számára kiírt Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében rögzített nyolc prioritás között megtalálta a céljainak leginkább megfelelő lehetőséget a vállalkozás, már a pályázat kiírását megelőzően érdemes a felkészülésre fordítani az időt. A kiírásra való várakozás ideje jó alkalom a cég belső „átvilágítására”, a piacbővítés lehetőségeinek felmérésére, az üzleti kapcsolatok stabilizálására, frissítésére, esetleg szándéknyilatkozat kérésére, előszerződés megkötésére. A technológiai fejlesztések, gépberuházások esetén alkalmas ez az időszak árajánlatok begyűjtésére, a gépek gyártási, szállítási határidejéről való informálódásra, építkezésnél, telephelybővítésnél pedig az illetékes hatóságokkal való kapcsolatfelvételre. A „felkészülési idő” arra is ad lehetőséget, hogy a pályázó számba vegye az anyagi lehetőségeit, azt, hogy van-e elég pénze az önrészhez, illetve milyen és mekkora külső forrást kell igénybe vennie. Az utóbbi nem okoz gondot, hiszen válogathatnak a lehetőségek között a kkv-k, igénybe vehetik a kedvező kamatozású Növekedési Hitelprogramot (NHP), a mikro hiteleket, vagy a Széchenyi kártyával is forráshoz juthatnak.

A felkészülés időszakban arról is dönteni kell, hogy pályázatíró cég segítségével, vagy saját szakemberekkel, „házon belül” készíti el a cég a pályázatot. Az utóbbihoz hasznos segítséget ad a pályázati útmutató, de segítséget lehet kérni Széchenyi Programirodák munkatársaitól is. Nagyon fontos, hogy a pályázat tartalmilag és formailag is megfeleljen a kiírásban rögzített követelményeknek. Legyen lényegre törő, határozott, érthető, a kiírás nyelvezetének megfelelő stílusú. Azt talán már említeni sem kell, hogy ne legyenek benne helyesírási hibák, tartalmazzon minden fontos adatot, s a megadott határidőn belül kerüljön benyújtásra.

Ha sikeres volt a pályázat, a döntést követően megérkezik az értesítés, majd sor kerülhet a támogatási szerződés megkötésére. Azután már „pénz is áll a házhoz” a támogatás terhére lehet előleget igényelni.

Ahhoz, hogy a pályázó hozzájuthasson a támogatás teljes összegéhez, elengedhetetlen a támogatási szerződésben rögzítettek pontos betartása. Mint arról már az előző alkalommal is írtunk, a szerződés nincs „kőbe vésve”, ha a projekt sikere úgy kívánja, „menet közben” is lehet rajta módosítani, de a változásokat minden esetben egyeztetni kell a pályázatban közreműködő szervezettel.

Egyetlen apró változtatást sem érdemes elbagatellizálni, netán „elhallgatni”, mert a projekt megvalósítását folyamatosan ellenőrzik, s egy esetleges, be nem jelentett változtatás szankciókkal járhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!