Hírvilág

2016.05.18. 16:50

Több az adminisztráció

A vállalkozásoknak fel kell készülniük arra, hogy a munkavállaló az adóbevallásával kapcsolatos kérdéseivel hozzájuk fordul, s a NAV is sokszor ezt teszi majd.

- Több százezer főre tehető azoknak a munkavállalóknak a száma, akik egyelőre nem tudják, hogy a NAV sikeresen elkészítette-e az adóbevallásukat, vagy sem, hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária. A fő problémát az okozza, hogy a hatóság a bevallási nyilatkozat elkészülése után nem ad visszajelzést a munkavállalónak, ami további adminisztrációs terhet jelenthet a munkáltató számára.

Kérdések merülnek fel a 15M30 nevű nyomtatvány kapcsán: azok a munkavállalók ugyanis, akik a dokumentum harmadik oldalán található nyilatkozaton adóhatósági adómegállapítást igényelték, csak akkor kapnak visszajelzést a hatóságtól, ha az valamiért nem vállalja a bevallás elkészítését, vagy ha a munkáltató nem megfelelő összegben vonta le az adóelőleget, vagyis adókülönbözet áll fenn.

Azok a munkavállalók, akik január végén határidőre leadták a bevallási nyilatkozat iránti igényüket a munkáltatójuknak, csak az ügyfélkapun keresztül juthatnak megnyugtató információhoz azzal kapcsolatban, hogy bevallásuk rendben van-e, mivel az adóhatóság ilyenkor nem ad visszajelzést. HA május 20-a (személyi jövedelemadó bevallásának határideje) után derül ki, hogy a bevallás valamilyen okból mégsem készült el, akkor késedelmes benyújtás történik, amely miatt a NAV mulasztási bírságot szabhat ki - mondta Mitrik Kornélia, a Baker Tilly bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere.

A szakember korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a munkavállaló az adóbevallásával kapcsolatos kérdéseivel továbbra is munkáltatója pénzügyi osztályához fog fordulni; illetve a bevallást követően bármilyen probléma esetén a NAV ugyancsak a munkáltatón keresztül fogja bekérni az adott munkavállalóra vonatkozó szükséges adatokat. A visszajelzés megoldható lenne oly módon, hogy a NAV az érintett munkáltató részére küld egy listát azokról, akiknek elkészítette a bevallását. - fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!