Iszkaszentgyörgy

2013.04.19. 15:18

Kár az útszéli akácokért is

Finn delegáció látogatott néhány hete Iszkaszentgyörgyre. Egy iskolacentrum tanárai, vezetői, akik felajánlották: diákjaik szívesen vennének részt a Pappenheim-kastély, illetve az azt körülvevő park felújításában...

B. Kiss László

A küldöttségnek az illetékesekkel folytatott megbeszélésén körbejárt egy szép kötet, amely hazánk történeti kertjein kalauzolja végig az olvasót. A 2011-ben   megjelent könyvben szerepel a bodajki Lamberg-kastély parkja is. Amikor rálapoztam a  kötetben, legszívesebben felálltam volna, hogy elmondjam: a bodajki parknak különös értéket adó öreg fákat  múlt ősszel kivágták. Igaz,  engedély nélkül.  A tetteseket - többször érdeklődtem a nyomozás állása felől  - azóta sem sikerült kézre keríteni. Igazából még az sem került nyilvánosságra, hogy valójában mekkora kárt okoztak a tolvajok.  (Egy száz éves fa is pótolhatatlan kárt jelent, hiszen száz év múlva nő  meg ugyanakkorára a csemete, amit -  esetleg -  a helyére ültetnek.)

A finnek látogatását követően, egy havas március vasárnapon kiadós sétát tettem az iszkaszentgyörgyi kastély méretes parkjában, és szomorúan konstatáltam: évszázados fa csupán a kastély közvetlen környékén található , távolabb -  az évek során - kivágták  már valamennyit.

Ugyanezt tapasztaltam egyébként a múlt őszön a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély parkjában is, ahol ugyancsak nem kell erdésznek lenni ahhoz, hogy feltűnjön: a fák túlnyomó többsége az ősparkban alig pár évtizedes.

A napokban kezdődött meg - az Iszkaszentgyörgyön át - Kincsesbányára vivő  út felújítása. A grófi gesztenyesor ugyan  -  a beruházó ígérete szerint -  sértetlen marad, az útszéli akácok, nyarak azonban tucatjával estek áldozatul a munkának...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!