Iszkaszentgyörgy

2015.04.21. 13:00

Múltidéző: Hogyan élnek az emberek Isztiméren? Mitől jó, mitől más ez a falu a többitől?

1977. szeptember 7-én írt S. Boda András Isztimérről, a falu életéről egy hosszabb anyagot. Németh János tanácselnökkel, Nagy Béla iskolaizgatóval, Nagy Béláné tanítónővel, dr. Csóka Klára körzeti orvossal és férjével, Zelenák Tibor agronómussal beszélgetett.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Mintha elfáradna az út, akár Iszkaszentgyörgy, akár Fehérvárcsurgó felől közelítem: Isztimérnél megadja magát. Útnak szomorúbbat, mint a faluvégi autóbuszfordító, képzelni is nehéz.

Isztiméren a régi kőkereszt, az idő pestise megrágta már, és a tűzoltószertár mindig, mindenhol barna széles ajtaja a határ. Igaz, próbálkoztak páran, vagy kétszáz méteren még birkóznak a házak, hogy nyújtság a falut, de a poros dűlőút már csak a csordát vezeti vissza.

Fotó: Kabáczy Szilárd, Repro: Molnár A.

Isztimér teste a Köztársaág út gerincére feszül. Nem tévedek, hiszen ezerhektárai belesimulnak a bakonyalji tájba, amely dombjaival, lankáival olyan göcsörtös, mintha valami jókedvű óriás itt pihentette volna öklét az idők kezdetén.

Isztimér, a falu – ezer lélek.

Régen, mondhattam volna: egy pásztora van az ezer léleknek, egy templomtorony próbálna versengeni házak tetőantennáival, dehát mára elfáradt már ez a kép is.

Új pásztorai vannak lelkeinknek.

Mondom a „pásztor"-hasonlatot, s már röstellem magam naív idealizmusomért: aki mindennapját falujának adja, szól-e, szólhat-e maga missziójáról?

Pedig szólni kell a küldetésről.

Németh János tanácselnök, Nagy Béla iskolaizgató, Nagy Béláné tanítónő, dr. Csóka Klára körzeti orvos és férje Zelenák Tibor agronómus küldetéséről.

Küldetés? Hogy mindenki megtalálja önmagát s tartalmas életét? Hogy egzisztenciát teremt?

Úgy formálja életét ez az öt ember, hogy életükkel formálódik a falu. Úgy él, hogy életük csak a falu által lehet teljes.

Racionálisan: Az isztiméri iskolában végzett nyolcadikosok mindegyike valahol, valamilyen formában továbbtanul.

Községi rendezvényen, előadáson, ünnepségen száz alatt ritkán van a létszám.

Új házak épülnek, a faluban maradnak, s jönnek az emberek.

Út, járda, gázcseretelep épült társadalmi munkával.

Nincs olyan hatvan év fölötti lakos, akinek ne lenne külön egészségügyi lapja egy Isztiméren kezdeményezett egészségügyi szűrővizsgálat alapján.

Szép, virágos a falu. Tiszta.

Azt mondja Nagy Béla:

– Kár itt a csodát keresni. A csoda az emberekben van. Mert az én örömöm, hogy a nyáron a falubeliek szétrútak két vadonatúj focit, azt jelenti: nemcsak a kocsmában tudnak találkozni, összejönni. Örömöm az a két malac, amit vettem, s úgy hizlaltam, hogy most a falubeliek eljönnek nézni, meg kérdezni, hogy hogyan hizlaltam őket. Földhözragadt örömeink vannak.

A szétrúgott foci, meg az igazgató disznaja.

Azt mondja Németh János: – A víz, meg a kultúr. Ha ezt a kettőt megoldhatnánk... Nem öröm, gond ez, hogy nincs. Legfeljebb a jó, ha jó, hogy akik ötven éve ezt a vizet itták, ami van, azok is vízvezetéket akarnak. A kultúr? Most a mozi. Az a tanácsterem, tornaterem, filmszínház. Jobbat akarnak. Óvodát, bölcsődét akarnak az itteniek. És annyira igazuk van. Az a dolgom, hogy ezt az igazságot, ahogy lehet, kiharcolja.

Nagy Béláné azt mondja:

– Látom, nem azt találja, amit keres. De, nézze, a múltkor arról vitatkoztunk a férjemmel, hogy ha egy tanítványunk házat épít, a legszebbet a faluban, van-e erkölcsi részünk benne. Magunk se tudtuk eldönteni. Falusi értelmiség? A falu háromnegyede a városban, iparban dolgozik. Itthon műveli a kertjét, nézi a tévét. Szépen, elégedetten, jól él a falu. Itt már nem alapvető változtatás a feladatunk, ha van ilyen, hanem a segítés.

Dr. Csóka Klára mondja:

– Nemcsak helyrehozni, de megőrizni az egészséget. Szóval, előbbre lépni ha lehet. Mert igaz: orvosi feladat az a bizonyos szűrővizsgálat, a magam munkáját könnyíti, de ha hamarabb fedezzük fel a bajt, könnyebben gyógyítható, egészségesebb lesz a falu.

Zelenák Tibor mondja:

– Amikor először hirdetett a népfront, vagy a Vöröskereszt előadást, gyanakodva mentek az emberek. Most meg akármi van tudják: nem okítás, hanem beszélgetés az az előadás. Akár mezőgazasági, társadalmi, egészségügyi a téma. Bármelyikünk az előadó, úgy beszélünk a témáról, hogy a faluról beszélünk. Vagy a színház. Sok kocsi van a faluban, mehetne mindenki kocsival, ha menne. De ha buszt szervezünk, akkor úgy jönnek és többen látják a darabot is... Szóval sok dologban össze lehet hozni az embereket.

Nem bánja senki a magas kerítésű belső udvarokat. Nem bántják, mert hát, másfajta kerítés jön divatba. Nemcsak dicsekvésből, hanem egymáshoz való közeledésből is. Megnézi a falu Kovácsék új házát, s nem lopott sétával, hanem céllal. Küldik már az öregeket az orvoshoz, s nem féltik. Egyfajta virágot láttam sorba több ház előtt. Együtt virágzott.

Isztimér az utak végén levő egy kijáratú község.

Ezeröt lélek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!