Iszkaszentgyörgy

2015.06.03. 17:21

Szobrot kapott Amadé László báró

Iszkaszentgyörgy - A kastélyiskolához vezető lépcső mellett állították föl Amadé László, a jeles barokk költő szobrát.

B. Kiss László

Báró Amadé László kiemelkedő alakja a magyar irodalomtörténetnek. Ugyanakkor életművével csak a bölcsészhallgatók találkoznak tanulmányaik során mondta el a 18. századi költőről L. Simon László parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes a poéta mellszobrának szerdai leleplezése alkalmával Iszkaszentgyörgyön. Több műve a folklórban élt tovább, énekeit pedig ma is éneklik a szentmiséken - derült ki a magyar szakon végzett miniszterhelyettes beszédéből. A szobor bizonyos értelemben hiánypótló, hiszen Amadé László legmaradt arról a gárdonyi irodalmi emlékfalról, amelyet a közelmúltban avattak - ismerte be önkritikusan L. Simon László, aki összeválogatta az alkotókat.

L. Simon László, Gáll Attila és Bíró Lajos leplezte le a szobrot

Nem csupán Iszkaszentgyörgy, de a megye, az ország egyik kivételes éke a községben álló kastély, melyet az az Amadé család kezdett el építeni, amelynek Amadé László is tagja volt. A kastély kedvezményezettje a Nemzeti Kastélyprogramnak, melynek révén a kormányzat ígérete szerint 2017 december 31-ig megújul, új funkciókkal bővül - emlékeztetett a szoboravatón Gáll Attila polgármester. A Rákóczi utcán, a kastélyhoz fölvezető lépcső előtt álló, bronzból készült mellszobor Bíró Lajos alkotása. Leleplezését követően az iszkaszentgyörgyi, nyolc osztályos kastélyiskola diákjai adtak rövid, táncos, zenés, Amadé László versével megspékelt műsort.

A szoboravatást követően Cita Högnappa-Lumikero, a finn kulturális központ igazgatója nyitotta meg a Szabó Ágnes festményeiből rendezett kiállítást a kastély barokk szárnyában. A vernisszázs egyben az Ari Kupsus galéria szezonnyitó rendezvénye volt. A fővárosi galéria ezen a nyáron is áttette székhelyét Pestről Szentgyörgyre, a kastély üresen álló szárnyába.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!