Isztimér

2016.05.05. 17:33

Felújítják a katolikus templom orgonáját

A felújított Szent Flórián szobrot csütörtökön avatták föl Isztiméren.

B. Kiss László

Isztimért a török kiűzése után, közel háromszáz éve német földről behívott telepesek népesítették be újra. A ő legendás szorgalmuknak köszönhetően felvirágzó települést 1792-ben mezővárosi rangra emelték. Az itteni Szent Flórán szobrot 1884 tavaszán emelték annak emlékére, hogy egy tűzvészben 68 ház leégett – tűnt ki azokból a köszöntőkből, melyek a felújított szobor csütörtöki, az eső miatt a katolikus templomban tartott avatási ünnepségén elhangzottak.

A felújított ódon szobor avatásán tűzoltók álltak díszőrséget (Fotó: B. Kiss László)

Az eseményt jelenlétével megtisztelte Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, s köszöntőt mondott Törő Gábor országgyűlési képviselő is.

Az avatóbeszédet tartó L. Simon László államtitkár úgy fogalmazott, hogy ugyanaz az önfeláldozás jellemzi a tűzoltókat, mint védőszentjüket, a mártírhalált halt Szent Flóriánt. Bejelentette: a temlomlom orgonájának felújítására 1,3 millió forintott nyert pályázaton az egyházközség.

Címkék#Isztimér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!