Jégkorong

2014.03.26. 20:10

Sevela péntektől magyar állampolgár

Dunaújváros - Peter Sevela, vagy inkább Sevela Péter péntektől magyar állampolgár. A szlovákiai Martinban született jégkorong kapus öt éve erősíti a Dab.Docler hokicsapatát és péntektől már magyar válogatott is lehet.

Bobory Balázs

Pénteken Dunaújvárosban Dab.Docler Sapa Fehérvár AV19 Magyar Kupa-döntő mérkőzést rendeznek. A találkozó 17.45-kor kezdődik. Már ez is elegendő lenne ahhoz, hogy ismét megteljen a Dunaújvárosi Jégcsarnok, de a pénteki nap a meccstől függetlenül is igen különleges lesz. Peter Sevela, aki most már Sevela Péter a mérkőzés előtt 16.30 órakor Cserna Gábornak, Dunaújváros polgármesterének jelenlétében teszi le a magyar állampolgársági esküt. Sevela öt éve él Magyarországon, azóta erősíti a Dab.Docler csapatát.

A kapus végig kimagasló teljesítményt nyújtott, nem véletlenül lett a dunaújvárosi közönség kedvence. Sőt, a magyar válogatottnál is számítanak rá.

De hogyan is lett Sevelából a magyar válogatott kapusa?

- A magyar szövetség szerette volna, hogy felvegyem a magyar állampolgárságot. Ez ügyben Kovács Zoltán főtitkár keresett meg. Mostanra odáig jutott a helyzet, hogy pénteken letehetem az esküt.

- A szlovák törvények szerint, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszti a szlovákot. Ennek ismeretében miért döntött mégis a magyar mellett?

- A szlovák ifjúsági és a szlovák junior válogatottnak is tagja voltam, részt vettem A-csoportos világbajnokságokon. De tudtam, hogy felnőtt válogatott nem leszek. Mindenképpen szeretnék felnőtt világbajnokságon is szerepelni, és talán erre a magyar válogatottal van esélyem. Ez döntött a magyar állampolgárság felvétele mellett. Szlovákiában körbejártam ezt a kérdést: ha elveszik tőlem a szlovák állampolgárságot, öt év múlva újra igényelhetem és akkor valószínűleg kettős állampolgár leszek.

- Önnek nincsenek magyar felmenői. Mit szólt a család a nem minden napi döntéséhez?

-Mindenben támogattak, egyetértettek a döntésemmel. Különben sok minden nem változik, hiszen eddig is az év tizenkét hónapjából kilencet Magyarországon töltöttem. Annyi változás lesz, hogy más színe lesz az útlevelemnek. Azzal, hogy magyar állampolgár leszek, javul a helyzetem, hiszen nem számítok majd légiósnak, én már nem fogok az öt légiós helyből egyet sem elfoglalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!