Jégkorong

2015.03.18. 21:15

A Fehérvár AV19 az 58. percben még vezetett, végül kiesett Bécsben

Bécs – A Vienna Capitals jutott az EBEL elődöntőjébe, miután szerdán hosszabbítás után 2-1-re legyőzte a Fehérvár AV19 jégkorongcsapatát, és összesítésben 4-2-re megnyerte a sorozatot.

Horog László

A kezdés előtt negyedórával mindössze tizenöt, volános drukker foglalt helyet a vendégek számára fenntartott szektorban, csendben figyelték a jégkészítés után levonuló rolbát. Pár perc elteltével lett nagyobb a hangzavar, amikor betoppant a szurkolói busszal érkezett hatvan, kék-fehérbe öltözött szimpatizáns. Részlegesen kialudtak a fények és az agilis hangosbemondó, látványos lézershow kíséretében indította a hazai hokisok bemutatását, a fehérvári dobosok pedig megkezdték a pergetést.

Az utolsó szalmaszálba próbáltak belekapaszkodni a koronázó városiak a császárvárosban.

– Jól mondta Ocskay Gábor, a szakosztályunk igazgatója a hétfői vereség után: szerdán, Bécsben nyerünk, pénteken meg otthon lezárjuk a párharcot... – közölte rendkívül optimistán a kezdés előtt Tóth István, a fehérvári, hokis menedzsment tagja.

Bátran kezdett a vendég, az első két percben többször állomásozott Zaba kapujánál, ám igazi helyzetig nem jutottak, aztán a túloldalon akadt dolga Rajnának. Öt perc telt el a meccsből, amikor Wehrs, majd Sarauer lökete nyomán lett feladata hazai kapusnak. Kisvártatva Orbán bombájába Marino tette bele a botját, a felperdülő pakk a kapu mögötti hálóban landolt. Hatalmas ziccer adódott a házigazdák előtt, előbb Watkins, majd Rotter veszélyeztetett, Rajna bravúrral hárított mindkétszer. Emberelőnybe került a Volán, előbb Wehrs távoli kísérletét spárgázta ki Zaba, a kipattanót Banham éles szögből küldte rá, ezt a korongot vállal tessékelte arrébb a bécsiek kanadai portása. Túlzott keménységért Erdély ült a büntetőpadra, Foucault lövése kijött Rajnáról, majd az érkező támadókat megelőzve, gyorsan maga alá húzta a korongot. Aztán egy dulakodás során a bécsi Schiechl volt a legvérmesebb, őt két perc pihenőre küldték a sípmesterek. Banham távolról tüzelt, Zaba védett, majd egy ütközés nyomán Bartalis fájdalmas arccal feküdt a jégen, két percig állt a játék, majd a látogatók két masszőre támogatta le a jégről az egyik legértékesebb magyar hokist. A fehérvári center a következő cserénél már ismét a pályán volt. A hajrában sajnos még egy előnyt eltékozoltak a fehérváriak.

A középső játékrész kezdetén Iberer tesztelte Rajnát, majd Erdély ült ismét a büntetettek padjára. Sarauer lőtt fölé, Benk pedig az oldalhálóba. Többen már gólt kiáltottak, meseszép akció végén Sarauer hozta ziccere Kógert, utóbbi közeli lövése elakadt Zaba lábvédőjében. Wehrst állították ki, aztán MacArthurt hirtelenjében, a meccs kemény volt, de ezúttal nem durva. Banham a kék vonalról lőtt, Zaba kesztyűjéből kiperdült a korong, de mire a kanadai veterán ismételhetett volna, a védők felszabadítottak. Bartalis és Kovács is hatalmas helyzetben, Zabával állt szemben, de mindkét csatából utóbbi jött ki győztesen. Németh Attilát küldték pihenni visszahúzásért, őt Danny Bois követte, meg nem engedett, testtel való játékért. Bartalis szólója gólt ígért, de Zaba a helyén volt. Németh visszatért, azonban Kóger büntetést kapott, az emberhátrányban Rajna remekelt a kapuba, ziccerek sorát hárította. Támadott a Volán, majd kettős emberhátrányba került, Banhamet és Sarauert küldték ki, a társak hősiesen védekeztek, Rajna pedig fogott, mint a legjobb minőségű festék.

A záró játékrészben is folytatódott a két kapus show-ja, nem bírtak egymással a felek. Hat perccel a zárás előtt szerzett vezetést a Fehérvár, Szirányi lövésébe Sarauer tette bele az ütőjét a kapu torkában, a korong a meglepett Zaba mellett a hálóba vágódott, 0-1. Nem soikerült megtartani az előnyt, kapu előtti kavarodás során az osztrákok a kapuba tuszkolták a korongot, Carson jóvoltából. Hosszas videózás következett, majd a bírók megadták a találatot, 1-1. Hosszabbítás!

A playoffban nincsen szétlövés, az első gólig tartott a csata, ezt a Bécs szerezte a 79. percben Foucault révén,

2-1. Búcsúzott a Volán, véget ért a nagy utazás.

Vienna Capitals–Fehérvár AV19 2-1 (0-0, 0-0, 1-1, 1-0) – hosszabbítás után

Bécs, 5300 néző. V.: Gebei, Piragic, Nagy, Smeibidlo.

Vienna: Zaba – Iberer, Carson 1, Magowan, Watkins (1), Rotter – Fraser, Lakos, Puschnik, Schiechl, Hartl – Klimbacher, Peter, Ferland (1), MacArthur, Foucault 1 (1) – Hackl, Großlercher, Nödl, Bois, Fischer. Edző: Jim Boni.

Fehérvár: Rajna – Szirányi, Wehrs, Banham, Sarauer 1, Kóger – Varga A., Ejdepalm, Vincze, Bartalis, Kovács Cs. (1) – Boivin, Orbán, Marino, Sikorcin, Benk – Hetényi P., Tokaji, Magosi, Erdély, Németh A. Vezetőedző: Rob Pallin. Kiállítások: 16+10 perc fegyelmi (Nödl), illetve 20 perc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!