Jégkorong

2016.05.19. 16:07

Büszkeség és csalódottság

Székesfehérvár – Miközben a negyeddöntőkben csatáztak a világ legjobbjai az oroszországi jégkorong világbajnokságon, a magyar válogatott tagjai már itthon fogadják a gratulációkat. Holott búcsúztak a világelittől.

Ferencz Balázs

Szerdán éjszaka több százan köszöntötték a Liszt Ferenc Repülőtéren a hazaérkező magyar jégkorong-válogatott tagjait. A Rich Chernomaz vezette nemzeti együttes nem tudta kiharcolni ugyan a bennmaradást, mégis hőstettet vitt véghez: 77 év után újra győzelmet szerzett a világ legjobb hokicsapatai között. Az elit-vb-n Magyarország 5-2-re legyőzte Fehéroroszországot, és megnehezítette a sztárok sorát felvonultató nagynevű ellenfeleit. Alázat, akarat, harcosság jellemezte a magyar együttest, mely már olykor dominálni is tudott például Finnország, Kanada, az Egyesült Államok, vagy Németország ellen is. A válogatott keretben 11 fehérvári hokis szerepelt a vb-n, Kóger Dániel hat meccsen játszott, s egy assziszt került a neve mellé.

– Eszméletlen jó volt a hangulat, nagyon jó érzés volt ott lenni ebben a légkörben, ilyen játékosok között. Emellett olyan csapatmunkát végeztünk, aminek valamilyen szinten eredménye is lett. A válogatott és a szurkolók együtt helyezték el a jégkorong térképén a magyar hokit – fogalmazott a csatár.

– Kijelenthetjük, hogy fejlődött ez a sportág is. Ugyanakkor másrészről egy kicsi csalódottság is van mindenkiben, mert nagyon szerettünk volna bennmaradni, és a legjobbak között játszani jövőre is. Ez egy picit szürkíti az élményt.

– Az utolsó, németek elleni mérkőzés is nagy csatát hozott, mi kellett volna a nagy bravúrhoz, a bennmaradás kiharcolásához?

– Nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy mindent megtettünk. Minden egyes játékos kiadta magából azt, ami még benne maradt az utolsó csoportmeccsre. Nagyon jó csapat a német válogatott, kiváló játékosokkal, nem véletlenül vannak ott, ahol. Sofron Istvánnak mondtam a meccs előtt, hogy mindegy mi lesz a vége, egy olyan meccset játszunk a németekkel, ahol a végsőkig ki-ki harcot vívunk egymással, és az utolsó pillanatban dőljenek el a dolgok. Abban bíztam, hogy a mi javunkra fordul a meccs, nyerni szerettünk volna, de mindenki tiszta lelkiismerettel jöhetett le a jégről.

– Jó értékmérő volt a vb-szereplés, ami megmutatta, hogy ismét fejlődött a magyar jégkorong.

– Évről-évre egyre több fiatal jön fel, komoly bajnokságokban szerepelnek és ez a válogatott hasznára is válik. Ez az út azonban még nagyon hosszú, ebben a csapatban még nagyon szép dolgok rejlenek. Azon leszünk, hogy minél többet ki tudjunk hozni magunkból és sok szép emléket szerezzünk.

– A játékot és a hozzáállást látva kijelenthető, hogy a magyar válogatott egyértelműen a visszajutásra esélyes csapat lesz a Divízió 1-ben?

– Nagyon sokan így gondolják, de nem szabad beleesni abba a hibába, hogy már most odaadjuk magunknak az aranyérmet. A Divízió 1 iszonyatosan erős. Ott lesznek a kazahok, az osztrákok, az ukránok, Dél-Korea, amely olimpiára készül. Ott is minden meccsen meg kell majd küzdenünk a győzelemért.

– Pihenő?

– Pár napot, talán egy hetet pihenünk, aztán el kell kezdenünk készülni a következő szezonra. Sokmindent tanultunk, látjuk, miben kell fejlődnünk, erősödnünk. A Fehérvár AV19 válogatott kapusa, Rajna Miklós 86 százalékos hatékonysággal védett a világbajnokságon.

– Felemás érzések kavarognak bennem, voltak jó és rosszabb meccseink. Csalódott vagyok, mert nem sikerült bennmaradnunk, de a fehéroroszok elleni győzelem miatt elégedettek lehetünk. Azzal a céllal mentünk Oroszországba, hogy bennmaradunk az A-csoportban. Sajnos nem sikerült. Nehéz meccseket játszottunk, de ahogy egyre több mérkőzést tudtunk magunk mögött, úgy vettük fel egyre inkább a ritmust. Értékes tapasztalatokat szereztünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!