Jégkorong

2015.04.24. 13:09

Ez lesz a legnehezebb: szombaton az elitbe léphet a magyar hokicsapat

Krakkó - A magyar jégkorong-válogatott ismét az A-csoport küszöbéhez érkezett, szombaton, Krakkóban a házigazdák által emelt akadályon kell átjutni, hogy jövőre 2009 után újra az elitben szerepeljenek a mieink.

Bobory Balázs

Még a nap is mosolygott...

Élvezet volt pénteken, dél körül Krakkóban sétálni, a kellemes tavaszi levegő simogatta az ember arcbőrét, a magyar drukkereknek meg amúgy is fülig ért volna a szája, ha történetesen locsog az eső, vagy fúj a szél.

A válogatott tagjaira könnyed nap várt a szerdai és csütörtöki nagy csata után, Rich Chernomaz lényegében kijelentette, mindenki azt csinál, amit akar, nem is kell jégre menni, csak a teremben kötelező átmozgatni az izmokat, fáradt tagokat.

Banham Frankkel találkoztunk először, a szélső egyedül ült egy szobában, és tekerte a szobabiciklit.

- Nagy meccs volt csütörtökön, de a szombati még keményebb lesz - mondta a szélső, miközben mosolyogva hajtotta a pedált. - A többiek? Menj tovább a nagyobb teremben, ott fociznak - tette hozzá élő GPS-ként.

Útbaigazítás nélkül is megtalálta volna a magyar játékosokat az eltévedt látogató, hiszen hatalmas kiabálások, nevetések szűrődtek ki a kétfelé választott csarnokból.

Két szapporói hős, Kovács Csaba (balra) és Vas János hét év után újra a csúcsra érhet
Fotó: a szerző

Nos, nem a labdarúgás vitte a prímet a srácok között, bár akadtak, akik hatalmas bombákat küldtek a kapura. A többség kosárlabdázott, egyfajta kiesésre menő büntetődobóversenyt játszottak Vas Mártonék, naná, hogy egy-egy homály, vagy éppen bravúros találat jókedvre derítette a társaságot. Fáradtságnak nyoma sem volt, úgy mentek a lepattanóért a jégkorongozók, mintha ismét tíz esztendősök lettek volna. Néhányuk kifejezetten ügyesen dobta a tempókat, Sarauer Andrew-t, Kóger Dánielt, vagy éppen Vincze Pétert talán az Alba Fehérvár is átcsábíthatná...

A harmadik sportágban, kézilabdában Orbán Attila és Kovács Csaba jeleskedett, szorgalmasan dobták a büntetőket Rajna Miklósnak és Bálizs Bencének, akik szerencsére a jégen jelentősen hatékonyabban védenek.

- Igen, látszik, hogy örülnek a srácok a csütörtöki győzelemnek, megteremtettük magunknak az esélyt... - mondta mosolyogva kávéval a kezében Rich Chernomaz szövetségi kapitány.

A tornaterem másik felén eközben az olaszok fociztak, de egyetlen Andrea Pirlo sem szaladgált közöttük a linóleumon, a taljánok a vb jelenlegi mezőnyében talán még labdarúgásban sem jutnának fel...

A kiesés ellen küzdő ukránok viszont jégre mentek, de csendesen, szomorúan korizgattak, ha nem tudnak kibilleni jelenlegi lelkiállapotukból, akkor nem sok esélyük lesz szombaton, Japán ellen.

A lengyelek?

Sajnos velük nem találkoztunk, de abban biztosak lehetünk, hogy a mezőny újonca megérezte a vérszagot, főleg azután, hogy csütörtökön csak 3-2-re kapott ki a már biztos első Kazahsztántól.

Telt ház lesz szombaton, a Tauron Arénában, s bár eddig közel sem volt pokoli a hangulat a hazaiak meccsein, biztosak lehetünk benne, hogy az utolsó találkozón az lesz. Papíron jobbak vagyunk, de egy ilyen mérkőzés már nem csak a tudásról szól.

Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong-szövetség főtitkára azért mondott olyat, amely plusz erőt adhat: a lengyelek a közelmúltban elbuktak néhány olyan mérkőzést otthon, amellyel feljuthattak volna a Divízió I/A csoportba.

Most a tét még nagyobb, az elitosztályba lehet kerülni. Felejthetetlen este vár ránk szombaton, Krakkóban.

Szerintem 
Az újságíró véleménye

Az elmúlt esztendőkben többnyire mindig volt esély feljutni az A-csoportba, de akadt egy, vagy a változásokat követően két jobb csapat, amely megérdemelte, hogy előttünk végezzen.

Most vitán felül áll, hogy mi vagyunk a kazahok mögött a második legerősebb együttes, és ez a társaság egy sornyi meghatározó játékos nélkül igazán megérdemelné, hogy elérje az óriási bravúrt.

Igenám, szombaton viszont a házigazdát kellene legyőzni, amely szintén osztályt váltana, és mögötte áll majd tízezer lengyel drukker.

Eddig nem voltak hangosak, most meg el kell csendesíteni őket. Gólokkal, játékkal, győzelemmel...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!