Jégkorong

2016.01.22. 20:35

Az osztrák liga középszakaszának nyitányán Nagy Gergő gólja döntött

Székesfehérvár – A Fehérvár AV19 jégkorong csapata hosszabbításban kicsikart győzelemmel kezdte az EBEL középszakaszát.

Ferencz Balázs

Ha egyszer minden összejönne, az maga lenne a csoda. Az EBEL középszakaszának rajtja előtt büszkén, elégedett mosollyal az arcukon jelentette ki klubvezető, edző, játékos, hogy az idei szezon csatározásai közül – melyből eddig volt 44 – a Graz 99ers elleni lesz az első, melyen végre teljes kerettel karcolhatja a jeget a Fehérvár AV19 együttese.

A 2015-16-os idény legfontosabb sorozata előtt azonban ismét a megszokás hangulata telepedett a Raktár utcába: a találkozó napján Andew Sarauer megbetegedett. A tavalyi évad pontkirálya csak a tévén keresztül követhette a pakkot péntek este. A fehérvári hokisok azonban eltökéltek, egyértelműen szomjaznak a playoff ízére, így a motiváltsággal nem lesz gond a tízmeccses alsóházi középszakaszban, melynek végén a hat csapat közül a két legjobb léphet tovább a rájátszásba. A Graz 99ers alakulatát sem hagyták kétségek között a fehérváriak. Villámrajtot vett a Volán, a 41. másodpercben lendületesen vitte be a grazi harmadba a korongot a kék-fehér gárda, Kovács ugyan „eltörte” a pakkot, de így lett jó Szirányi Bencének, aki a kékvonal közeléből elemi erővel bombázott a jobb felsőbe, 1-0.

Az 5. percben Rajnának kellett mamuttal biztosítania, amikor Kaspitz fonákkal kínálta meg középről. Nagy iramot diktált a Fehérvár, a Graz nehezen hozta fel a korongokat, melyekre rögtön lecsaptak a sokat korizó hazaiak. A 7. percben is elméláztak a graziak, egy remek indítás után Sikorcin Ladislav a rosszul helyezkedő Dahm mellett a hosszú alsóba lőtt, 2-0.

Nem vettek vissza a fehérváriak, sok korongot szereztek, és gyors támadásokat vezettek, határozottan szervezetten játszott a hazai kispadon első ízben dirigáló Hannu Järvenpää csapata. A középső periódust már koncentráltabban kezdte a Graz, Brophey lövését kellett védenie Rajna Miklósnak. A hazaiak továbbra is inkább a vendégharmadban állomásoztak, de maga a játék kiegyenlítettebb lett. A 44. percben fújták a bírók a mérkőzés első kiállítását, s Rajna nagyokat fogott, de aztán Beach pakkja végül utat talált a kapu bal oldalába, 2-1.

Hamarosan újra emberelőnyben játszhatott a Graz, s a szerencse is kellett mikor Bophey belepiszkált egy lövésbe, s a korong centikkel kerülte el a jobb kapuvasat. A játékrész utolsó másodperceiben emberelőnybe került a Volán, rá is lehetett készülni a harmadik harmadra átcsúszó speciális játékra, de a korongbedobás után rögtön odalett a fór, a csapatkapitányt, Banhamet küldték ki. Erőre kaptak az osztrákok, hajtott a Fehérvár, de egyre többször vibrált a levegő a magyar ketrec előtt. A veszélyesen játszó Kyle Beach nem is hagyott veszni egy lövőhelyzetet, közelről lőtt, a pakk pedig Rajna bárdjáról pattant a hálóba, 2-2.

Fáradni látszott a Volán, ami nem is volt csoda, hiszen a Trilar-Zrnic bírópáros rendre „könnyű síppal” törte meg a hazaiak lendületét. Hat és fél perccel a rendes játékidő vége előtt négy percig kellett emberhátrányban hokizniuk a kék-fehéreknek, de a testi épségüket sem féltve állták a roppant nehéz nyomást. Az utolsó percekben Bartalis és Bodo előtt is adódott gólszerzési lehetőség, kimaradtak a helyzetek, de a hosszabbítás előtt közvetlen Kovács Csaba harcolt ki egy emberfórt. S milyen jól tette, mert a 62. percben Nagy Gergő tüzelhetett tiszta helyzetből, s betalált. Nyert a Volán, s a Klagenfurt zakójával máris fellépett az alsóház 2. helyére.

Folytatás vasárnap, Ljubljanában.

Fehérvár AV19–Moser Medical Graz 99ers 3-2 (2-0, 0-1, 0-1, 1-0) hosszabbítás után

Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 3486 néző. Vezette: Trilar, Zrnic (Ettlmayr, Soós)

Fehérvár AV19: RAJNA – Brocklehurst, Martinelli, Kóger, Bartalis, Banham – Wehrs, SZIRÁNYI 1, Kovács Cs. (1), Sikorcin 1 (1), Sárpátki (1) – Varga A., Manavian, NAGY G. 1(ee), Francis, Bodo – Orbán A., B. Orban, Benk, Vincze. Vezetőedző: Hannu Järvenpää.

Graz 99ers: Dahm – Mitchell (1), Reinthaler, BROPHEY, Fornataro (1), BEACH 2(egyik ee) – Unterweger, Strohmeier, POULSEN, Werner, Woger (1) – Kranjc, Kovacevic, Kaspitz, Almtorp, Zusevics – Petrovitz, Feichtner, Pinter, Natter. Vezetőedző: Ivo Jan.

Kiállítások: 12 illetve 6 perc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!