Jégkorong

2011.09.02. 11:15

Hokitornával emlékeznek Ocskayra

A hétvégén a legjobb magyar jégkorongozóra, a két és fél évvel ezelőtt, tragikus hirtelenséggel elhunyt ifj. Ocskay Gáborra nagyszabású hokitornával emlékeznek Székesfehérváron.

Horog László

Immár harmadszor rendezik az eseményt, az első két erőpróbát a házigazdák nyerték, egykori klasszisuk előtt tisztelegve. Ezúttal is ők számítanak favoritnak. A Sapa Fehérvár AV19 mellett, az olasz bajnok Asiago, a román pontvadászat nyertese, a Csíkszereda, továbbá a második legjobb hazai alakulat, a DAB.Docler is résztvevője a hétvégi erőpróbának. Az újvárosiak szakvezetője Szilassy Zoltán hosszú éveket töltött az Alba Volánnál. Az aktív játéktól a közelmúltban búcsúzott, a frissen kinevezett Stephan Lundh vezetőedző segítőjeként immár a padról dirigálja az Acélbikákat. Azt mondja, óriási megtiszteltetés, hogy meghívást kaptak az eseményre.

- A torna kiváló alkalom a felkészülésre, rövidesen több fronton kezdjük meg menetelésünket, a MOL Ligában szeptember 9-én, az osztrák Nationalligában egy héttel később mutatkozunk be. Sokáig úgy tűnt, a fehérvári tornán is én irányítom a gárdát, a nyári edzőmeccsekhez hasonlóan, megbízott vezetőedzőként, azonban a vezetők megtalálták a megoldást Stephan Lundh személyében. Így másodedzőként dolgozom a klubnál, ami az eredeti terveink között is szerepelt - mondja Szilassy Zoltán, aki két héten át elsőszámú dirigensként funkcionált. Úgy került a kapitányi hídra, hogy a kanadai Glen Williamson végül mégsem tudott megállapodni a vezetőkkel. A légiósokat illetően nem egyezett a véleménye a szakosztály vezetőivel, így még azelőtt elváltak, hogy a közös munkát megkezdték volna.

Szilassy Zoltán a nyáron azon meditált, további egy évet vállaljon a jégen, vagy sem, ám Azari Zsolt ügyvezető ajánlata eldöntötte a nyitott kérdéseket. A szakmai stábban való munka lehetősége felülírta az aktív játék folytatására vonatkozó elképzeléseket.

- Másodedzőként számoltak és számolnak velem a klubnál, még sokat kell tanulnom. Amikor kiderült, hogy a kiszemelt vezetőedzővel nem sikerült a megegyezés, természetesen örömmel vállaltam, hogy az új szakvezető megérkezéséig felkészítem a gárdát, ugyanis a klub vezérkara érthetően nem kapkodott, igyekeztek megtalálni a legoptimálisabb megoldást.


A korábbi sokszoros válogatott támadó egy esztendeje jelen volt társaival az emléktornán, a fehérváriak első mérkőzése előtt a DAB-Docler teljes kerete, szakmai stábja és vezérkara megkoszorúzta a csarnok névadójának kopjafáját. Szilassy Zoltán hat éven át együtt játszott Fehérváron ifj. Ocskayval, előzőleg az korosztályos válogatottakban, majd a felnőtt, nemzeti együttesben is hosszú esztendőkön át szerepeltek közösen.

- Felemelő, ugyanakkor roppant nehéz részt venni egy ilyen erőpróbán. Gábor kiváló sportoló volt, nagyszerű ember, halálával nagy űr keletkezett nem csak a fehérvári, a magyar jégkorongban is. Barátok voltunk, húsz évesen nyaraltunk először közösen, barátokkal, a magyar tengeren, majd hosszú esztendőkön át béreltünk házat a Balatonnál. Az emlékét őrizni kell; a torna megrendezése logikus, valamint az is érthető, hogy Gábor lett a fehérvári jégcsarnok és az utánpótlás akadémia névadója. Azt mondják, pótolhatatlan ember nincs, ő azonban az volt. Nem véletlen, hogy hazai jégkorongozóval nem tudták pótolni az elmúlt két szezonban, külföldi centert kellett igazolnia a Volánnak. Túl azon, hogy a hétvégén egy kiváló sportemberre emlékezünk, a csapatok számára remek alkalom, hogy felmérjék, hol tartanak a felkészülésben. A négy éven át az osztrák bajnokságban edződő házigazdák az esélyesek. Velük kezdünk szombaton 19 órakor, a másik ágon az Asiago és a Csíkszereda találkozik az első napon. Bár nem mi vagyunk az esélyesek, nem feltartott kézzel lépünk pályára a vendéglátók ellen. A Volán keretes eddig is erős volt, ráadásul a nyáron nagyon jól erősítettek, biztosan megnehezítik majd az ellenfelek dolgát az EBEL-ben. Az új, NHL-es múlttal rendelkező kapusuk kiváló, de a többi légiós is remek, mind a négy sorban hazai és külföldi klasszisok szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!