Jégkorong

2015.09.06. 18:44

Szétlövéssel nyert a Graz

Székesfehérvár – Csak szétlövéssel tudta legyőzni a Fehérvár AV19 jégkorong csapatát a Graz 99ers az Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna döntőjében.

Ferencz Balázs

„Ez a hétvége mindig nehéz, de nem gyászolunk, hanem emlékezünk.” – Sárvári László, az Alba Volán SC ügyvezetője illette e szavakkal nagyon találóan az Ifj. Ocskay Gábor Emléktornát, mely megmérettetést immár hetedik alkalommal rendeznek a 2009-ben, 34 évesen elhunyt kiváló jégkorongozó tiszteletére. Kiscsicsó emléke nem halványul, a 187-szeres válogatott klasszis szobrot kapott Székesfehérváron. Nagy Benedek szobrászművész alkotását a Fehérvár AV19 Olimpija Ljublajna elleni összecsapása előtt leplezték le a Jégcsarnok előtti téren még szombaton.

A fehérváriak elődöntője előtt vastaps kíséretében búcsúztatták a korábbi csapatkapitányt, Tokaji Viktort, aki hosszú évek után tette át székhelyét a MAC-hoz.

A kék-fehérek aztán alaposan visszavágtak az Olimpija Ljubljanának a tavalyi torna döntőjében elszenvedett vereségért, Sarauer kétszer volt eredményes, de Kovács Csaba, Connolly és Francis is betalált, így a Volán 5-2-re nyert, és jutott az idei felkészülési torna döntőjébe.

Sikorcin Ladiszlav (elől a koronggal) lőtte a Fehérvár AV 19 mindkét gólját a rendes játékidőben
Fotó: Molnár Artúr

– A védőik letámadása hatékonynak bizonyult, nagy nyomás alá helyeztük őket, nem engedtük, hogy könnyedén kihozzák a korongot. Amikor mégis, akkor pedig gyors ellentámadásokkal vágtunk vissza. – értékelt szombat este Rob Pallin, a fehérváriak vezetőedzője, aki azt is megemlítette, hogy ez még csupán a kezdet, és meccsről-meccsre lép majd előre az EBEL-re hangoló csapat.

A döntőre annyit változtatott a kék-fehérek szakvezetője, hogy a keretbe tette Banham Franket is, a gólvonal elé pedig Hetényi Zoltánt küldte. A Volán elképesztő iramban korcsolyázta végig a Graz elleni első harmadot. Szembetűnő volt a két együttes közötti sebességkülönbség, azonban a hazaiak sokáig nem találták a rész Dahm-kapus mellett. Körbelőtték a kaput Connollyék, sőt, Orbán Attila korongja kétszer is a kapuvason csattant. Aztán a periódus vége előtt 16 másodperccel megtört a jég: egy emberelőnyt kihasználva Sikorcin Ladislav bombázott a kör tetejéről az osztrák ketrecbe, 1-0.

A középső játékrészben is a Volán dominált, a Graz enervált játéka nem késztette komoly védőmunkára a fehérvári legényeket. Olyannyira nem, hogy a 30. percben Hetényinek nyújtania kellett a ketrec előtt, nehogy bemerevedjenek izmai a nagy egyedüllétben. A mérkőzés derekán 9 másodpercig kettős fórban hokizhatott a Fehérvár, ebből nem sikerült betalálni, azonban a szimpla előnyből már igen. Sikorcin gondolt egy merészet, két grazi bekket is átvert, majd feltette a pakkot Dahm válla fölé, 2-0. A 36. percben Hetényinek is akadt dolga. Nagy Gergő volt a büntetőpadon, amikor Poulsen lövése után a magyar kapus válláról pattant a korong a gólvonal mögé, 2-1.

A záró harmadban nagyobb elánnal terelgette a pakkot a Graz, és egyre többet játszhattak emberelőnyben a vendégek. A 48. percben aztán mégis egyenlő létszámnál vették be Hetényi kapuját, De Simone egyenlített, 2-2. Az újabb vezető gólért rohamozó Volán tűzijátékot rendezett, de semmi nem akadt be. A megreformált, hétperces hosszabbítás sem hozott döntést, a büntetőlövéseket pedig sokkal jobban lőtték az osztrákok, és nyerték az Emléktornát.

Fehérvár AV19–Graz 99ers 2-3 büntetőkkel (1-0, 1-1, 0-1, 0-0)

Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 3200 néző

Vezette: Haszonits, Varjú (Kis-Király, Váczi)

FAV19: Hetényi – Brocklehurst (1), Orbán, Kóger, Sarauer, Blackwater – Szirányi, Wehrs, Nagy G., Sárpátki, Kovács Cs. – Varga A., Martinelli, Vincze, Connolly, Francis (1) – Reiter, Becze, Benk, Banham, Sikorcin 2 (mindkettő ee). Vezetőedző: Rob Pallin.

Graz: Dahm – Mitchell (1), Konradsheim, Poulsen 1(ee), De Simone 1, Fornataro (1) – Petrowitz (1), Unterweger, White, Woger, Zierer – Oraze, Faber, Novotny (1), Natter, Konecny – Strohmeier, Stülinger, Draschkowitz, Zusevics, Walker – Koczera. Edző: Todd Bjorkstrand.

Kiállítások: 12 illetve 22 + 10 perc fegyelmi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!