Kápolnásnyék

2014.09.07. 20:20

A volt NDK-sok találkoztak

Kápolnásnyék - Negyven év után hétvégén a Velencei-tó mellett találkozott a volt NDK-sok egy csoportja.

Klecska Ernő

A velencei Gyöngy Attila, és a Németországban, Putzkauban élő, móri származású Poszt László együtt fogadták egykori vendégmunkás társaikat. akikkel a Drezda melletti Bischofwerda mezőgazdasági gépgyárában a hatvanas-hetveenes években dolgoztak. A közel 120 egykori fiatal többségük tizen-, huszonéves volt akkoriban közül alig három tucatnyian jöttek el. Többen meghaltak.

A külhoniak közül legmesszebbről, mintegy 1200 kilométerről, Oberkirchből Illés Béla jött , a hazaiak közül a legnagyobb utat a tiszacsegei Zámbori András, Pipás tette meg.

Sokan voltak, akik azóta nem találkoztak egymással, mióta hazajöttek az NDK-ból. Érdekes, de hangról ennek ellenére mégis szinte mindenki felismerte a másikat. Nosztalgiázva gondoltak vissza azokra az időkre fiatalok voltak, jól kerestek, nem volt szülői felügyelet , a hazainál sokkal kevésbé volt szigorú a rendszer , s nem utolsó sorban a magyar fiúkért bomlottak a német lányok idézték fel az emlékeket.

A Németországban maradtak, illetve oda visszatérők szemben az itthoniakkal minden évben találkoznak. E hagyományt most már a hazai csapat is fel kívánja venni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!