Keresési eredmények

Találatok a "ásatás" kifejezésre: 28 db Szűkítse a találatokat a paraméterek pontosításával!

Az elkerülő út kincsei - Több millió éves csigatemetőt rejt a föld Várpalotánál

2017. augusztus 03., csütörtök 07:00

VÁRPALOTA, ZIRC - A tű hegye gyakran nagyobb, mint a csiga szája, így a kisebbeknél ultrahangos tisztítót használunk. A nagyobbakról körömkefével vagy homokfúvással távolítjuk el az üledéket. Mintha csak tegnap pusztultak volna el - mutatja a megtisztított, 7-8 millió éves csigákat Katona Lajos geológus, aki az épülő várpalotai elkerülőnél talált, különleges maradványokról mesélt.

hozzászólás

Egy régészeti feltárás izgalmai - Ásatások a kőtár mellett

2017. július 10., hétfő 07:00

Az egykori ókori római Intercisa település polgári városrészének területén kezdődött régészeti kutatás a napokban a Rómain, az ókori kőtár szomszédságában.

hozzászólás

Tavasszal újra ásnak? A Seuso-kincs nagy része még a földben heverhet

2017. március 20., hétfő 20:25

Ha minden összejön, tavasszal kiderülhet, igaza van-e Dénes József régésznek, miszerint a Kőszárhegy melletti Szárhegy rejti a Seuso-kincs még meg nem talált darabjait.

hozzászólás

Kincsekre bukkantak Somogyban

2017. március 08., szerda 16:31

Ritka, rézkori régészeti lelet került elő a Somogy megyei Magyaregres közelében, az M7-es autópálya és Kaposvár között tervezett R67-es gyorsút építését megelőző feltárás során.

hozzászólás

Munkájukkal évszázadok kincseit őrzik meg

2017. február 20., hétfő 17:40

Veszprém - Egy vezérsírban találtuk a balatonudvari ásatáson ezt az aranyszálas szablyát. Az utolsó napokban bukkant fel, végül ez lett a legértékesebb lelet - meséli Pálffy Sándor, a Laczkó Dezső Múzeum fém-szakrestaurátora. A múzeum gyűjteményének gondozói nincsenek szem előtt, ám munkájukkal évszázadok kincseit őrzik meg.

hozzászólás

Arnulf palotájának környékét kutatják Zalaváron

2016. július 28., csütörtök 15:57

Zalavár – A hét elején visszatértek a régészek Zalavár-Várszigetre, ahol már évtizedek óta zajlik a Magyar Nemzeti Múzeum és az MTA BTK Régészeti Intézetének közös ásatása.

hozzászólás

Feltárult a csonttemető titka - A fő kérdés, mi történt Iharkúton nyolcvanötmillió évvel ezelőtt

2016. február 15., hétfő 05:35

Nagy számban Hungarosaurus, kajmán- és csigaropogtató halak maradványait is megtalálták egy nyolcvanötmillió évvel ezelőtti üledékrétegben az iharkúti dinoszaurusz-lelőhelyen. A képződmény kialakulásáról a tudományos eredményeket a közelmúltban, valamint folyamatosan publikálja az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja.

hozzászólás

Dínók után vadásznak a Bakonyban

2014. július 25., péntek 07:00

Iharkút -– Megkezdődött az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz-kutató csoport hagyományos, három hétig tartó nyári ásatása a Bakonyban.

hozzászólás

Kis mecsetet találtak a csókakői várnál

2014. július 16., szerda 18:00

Székesfehérvár -– A közelmúltban avatták a csókakői vár feltárt és helyreállított kápolnáját, most pedig újabb ásatás kezdődött.

hozzászólás

A régészeti munkát népszerűsítették

2014. június 01., 14:09

Veszprém – Ismeretterjesztő előadások és avar kori sír feltárása is szerepelt az első Régészet Napja veszprémi programjában.

hozzászólás

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...