Kert

2015.07.27. 17:47

A kert a hatodik gyereke - Legszebb kertek Fejér megyében (4. rész)

Székesfehérvár - Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2015. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, kié lesz az idén a legszebb kert.

Gábor Gina

Öt gyereket nevel a rokonszenves fehérvári házaspár: négy fiút és egy kislányt. Ám a feleség nem csak a nagy családról meg a háztartásról gondoskodik, hanem a jókora kertről is, amiről azt tartja, olyan, mintha a hatodik gyereke volna... Hozzáteszi: a kert (a fákkal, a bokrokkal, a temérdek virággal) meg is hálálja a gondoskodást, éppen úgy, mint egy gyermek a kellő szeretetet, figyelmet és törődést... A Stéger családé volt ez az öreghegyi telek vagy 150 esztendeje: szőlőbirtok volt itt mindig. ám amikor nyolc éve Stéger Andor és felesége, Violetta építkezni kezdtek a területen kivágták valamennyi szőlőtőkét három kivételével. No és persze, megmaradt a régi présház is.

Violetta és Zina a kertben: még a madáretetőn is zöld tető van
Fotók: Molnár Artúr

- Az első két évben csak a terepet rendeztük, mert nagyon lejtős volt a terület, és letettük a térköveket. Ültünk a teraszon a férjemmel, és tervezgettük, hová, mit ültessünk... - meséli Stégerné Killer Violetta, aki úgy alakította ki a kertet, hogy tavasztól őszig mindig nyújtson valami izgalmas látnivalót. Már áprilistól kezdenek virágozni a növények, először a különféle díszcserjék. Júniusban öltözik a kert teljes szépségébe: Violetta kedvencei, a rózsák ekkor már ontják a virágokat, no és ekkortól nyílnak és illatoznak a különböző levendulafajták is. Violetta kertje főleg a rózsaszín és kék lárnyalataiban pompázik.

Itt a létra is virágtartóvá vált

Rózsából sosem elég: van pink futórózsa, amit az utcán szedett ágból nőtt nála dúsra, de mert valahol azt olvasta, nincs kert David Austin, a híres angol növénynemesítő rózsái nélkül, hát úgy gondolta: neki is kell belőle... Persze, Violetta nem csak a rózsákat szereti: íriszből is van nála vagy 24 féle. Mostanában is szépen virít a kertjében a bíborkasvirág, a sásliliom, és már bimbót hoznak az árnyliliomok is: Violetta nagymamájának kedves virágai. A nagymama szerette ennyire a növényeket, ő adott számára példát kislánykorában. No persze, a férje, Andor is besegít: ő nyírja a füvet, és elszállítja a levágott ágakat. No és ő alkotta fából a kertben üldögélő Günter figuráját.

A majdnem 3000 négyzetméteres területen van elég gyep rohangálni, játszani a gyerekek számára, de közben buján nőnek a cserjék, díszfák, gyümölcsfák is. Úgy gondolták, hogy az örökzöldek túlságosan elfognák a napot, ezért inkább oszlopos növekedésű díszkörte telepítésével teremtettek intimitást. Hatalmas császárfa ad árnyékot Zina, a hétéves kislány nyári búvóhelyének: Zina elérulja, az ő kedvence a buján növő trombitafolyondár. A régi présház épületét vadszőlővel futtatták be, ettől olyan hangulatos. A kert egyik kis zugában reggeli kávézáshoz alakítottak ki kedves placcot, de igen tetszetős a falusi portákat idéző kék edények és rózsaszínű virágok csendélete a teraszon. Sőt, ebben a kertben még a régi létra és a kimustrált bicikli is virágtartóvá lépett elő...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!