Kert

2015.06.24. 16:29

Akár szteviát is ültethetünk a kertbe

Székesfehérvár - Szerdánként kevesebb az árus a fehérvári piacon, de kevesebb a nép is, így jobban lehet nézelődni.

B. Kiss László

Balogh Emese egyike azoknak az árusoknak, akikkel gyakran találkozhat az, aki rendszeresen vásárol a fehérvári élelmiszer piacon.

- Bár a szezonja lassan lecseng, a zöldborsó helyére például most sem késő palántát ültetni - mondja az asszony, aki többféle paprika, zeller és padlizsánpalántát is árul. Ez utóbbi növénnyel viszonylag kevesen próbálkoznak, pedig jóval olcsóbban lehet az otthon szüretelt, lila színű termésből mondjuk padlizsánkrémet készíteni, mint ha az ízletes kenyérre valót a boltban vennénk meg aranyáron. A termesztésével kapcsolatos fontos tudnivaló, hogy ha már virágzik a tő, akkor folyamatos locsolást igényel.

Emese és férje Csóron lakik, és ott foglalkozik kertészkedéssel, palántaneveléssel, paradicsom-, paprika- és padlizsántermesztéssel. Standjukon szerdán is több fajta volt csak a tölteni való való paprika palántájából is. Amikor mondom, hogy tölteni való, akkor van, aki azt válaszolja, hogy akkor nem kéri, mert nyersen szeretné fogyasztani a termést. Persze, ezeket a paprikákat sem muszáj megtölteni mesélte Emese, akitől megtudtam: az üzletekben gyakran látható tv paprika felirat is a tölteni való paprika elnevezés rövidítése... A csóri házaspár üdezöld palántáinak valóságos erdejében valódi kuriózumot is fölfedeztem: szteviát.

Balogh Emese Csórról jár a fehérvári élelmiszerpiacra. Más mellett saját nevelésű palántát árul. Fotó: B. Kiss László

- A sztevia természetes édesítőszer, harmincszor édesebb a cukornál. Ősszel célszerű a leveleit leszüretelni, mert akkor a legédesebb. A leveleket aztán meg kell szárítani, és porrá kell zúzni - tudtam meg Balogh Emesétől. A fehérvári piacon amúgy több árusnál is megjelent az őszi- és a sárgabarack, illetve a nektarin. Néhol már egészen olcsó is. De láttam a zöldborsó mellett zöldbabot és fehérvári kertben termesztett, formás kis cukkinikat, amelyeket akár grillezni is lehet. És persze málnát meg egrest is. Lám-lám, tényleg beköszöntött a nyár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!