Kert

2016.04.25. 14:45

Amit a muskátliról tudni kell

Kezdődik a muskátli szezonja, de vajon mindent tudunk a közkedvelt muskátliról? Idén kísérletezzünk új fajtákkal is!

FMH-információ

A muskátli képes bármilyen erkélyt, ablakpárkányt rózsaszín, fehér vagy piros színekbe öltöztetni áprilistól egészen szeptemberig.

Tavasszal minden kertészet és virágbolt tömve van a dús virágú, buja új és hagyományos muskátli fajokkal. Itthon eddig csak a kerti és futó muskátli volt a divat, de számos más faj is létezik. Vásárlásnál kerüljük az olyan növényeket, amelyeknek a gyökere kilóg alul a cserépből és levelei megsárgultak. Részesítsük előnyben a tömörebb, sűrűbb levélzetű növényeket azoknál, amelyeken sok a bimbó, hiszen lesz még idejük arra, hogy virágozzanak az erkélyünkön. Igyekezzünk a növényt a kiültetéshez legmegfelelőbb állapotban beszerezni, és ne késlekedjük a kiültetéssel.

Ez a növény általában bőséges virágzással hálálja meg a folyamatos tápanyag-utánpótlást Fotó: a szerző

Közkedveltek a citromillatú és az almaillatú muskátlik. Színben és illatban is verhetetlen a rózsamuskátli, ami rózsaillatot áraszt. Izgalmas küllemű a zöld-fehér tarkalevelű muskátli és a borostyán muskátli: az utóbbinak akár kétméteres szára is lehet, levelei a borostyánhoz hasonlóak, virágai pedig általában vörösek, de fellelhető más színben, a rózsaszíntől a mályváig, a krémszíntől a bíborig is. Ideális kaspóban, lelógatva tárolni. A nagyvirágú muskátli kihagyhatatlan, hiszen igazi virágözönnel hálálja meg a gondoskodást.

Ami a muskátli ültetését illet: csak alul lyukas edénybe ültessünk, hogy a felesleges eső- vagy öntözővíz el tudjon szivárogni belőle. Az edény alját béleljük ki agyaggranulátummal, így a növény hosszabb ideig el lesz látva nedvességgel. Egy méter hosszú ládába 3-4 növényt ültessünk. Az átteleltetett töveket a kiültetés előtt vissza kell metszeni. Készítsünk vegyes ágyást: ültessünk a muskátlik közé balkon aranyát, csüngő petúniát vagy verbénát. A futómuskátlikat ültessük kissé ferdén, előredöntve, így látványosabb lesz a növény. Az ültetés végén bőségesen öntözzük be a muskátlikat.

A nálunk elterjedt muskátlik két fő típusa a kerti muskátli és a futó muskátli. Gondozásuk különböző. A kerti muskátli szereti a meleg, napsütéses helyet és naponta egyszer kell öntözni. A futó muskátli viszont az olyan helyet kedveli, ahol a nap egy részében árnyék, a másik részében napsütés éri. Több párát és vizet igényel, ezért forró nyári napokon akár kétszer is meg kell öntözni őket. Az elsárgult leveleket és az elnyílt virágokat mindk fajtánál rendszeresen el kell távolítani. Csak jó minőségű termőtalajban, folyamatos tápanyag-utánpótlás mellett várhatunk bő virágzást! Ezért májustól augusztus végéig 5-6 naponta adagoljuk az öntözővízhez a muskátlikra specializálódott tápoldatot, amely magas káliumtartalma miatt biztosítja a folyamatos, dús virágzást és a ragyogó virágszíneket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!