Kert

2017.07.20. 16:55

Háromszázféle növényt támad meg a szövőlepke

FEJÉR MEGYE - Hypantria cunea, amerikai fehér medvelepke, vagy legismertebb nevén amerikai szövőlepke: ez az a rovar, amely igen látványos pusztítást képes végezni otthoni kertünkben vagy a közterületeken.

Szanyi Nagy Judit

A feljegyzések szerint 1940 környékén találkoztak először ezzel a fajjal Magyarországon. Nevéből adódóan Észak-Amerikából eredeztetik, vélhetően egy szállítmánnyal került hazánkba.

- Ma már gyakorlatilag mindent megtámadnak ezek a kártékony rovarok, hiszen háromszázféle gazdanövényük van: lehet fás vagy lágy szárú növény, kislevelű juhar, eperfák, szilva, alma, dió, bármi - válaszolja kérdésünkre Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke, hozzátéve:

- Idén ismét nagy számban pusztítanak a rovarok, mivel a meglévő meleg időjárás kedvező a számukra. Sőt, a nagyjából tízéves aktív periódusukhoz közeledünk.

Fejér megyében, az ápolt kultúrákban kevésbé van jelen az amerikai szövőlepke, szemben a családi gyümölcsösökkel

Problémát elsősorban a családi, kisebb gazdaságokban, kertekben, a közterületeken, illetve a nem művelt területeken jelentenek ezek a kártevők.

- Az, hogy a köz- és a nem művelt területeken szaporodnak el jobban az amerikai szövőlepkék, azzal indokolható, hogy ezeken a területeken nincsen vegyszeres permetezés - magyarázza az elnök.

- Szerencsére bármilyen rovarölő szert használhatunk, de érdemes tudnunk: a házi kertben és az ingatlantulajdonos kezelésébe utalt közterületen kizárólag az engedélyokirat szerint, a második vagy harmadik forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szerek használhatók fel - emeli ki.

A kártevők ellen, miután észleltük a megjelenésüket, azonnal meg kell kezdeni a védekezést, hiszen azok a kedvező feltételeknek köszönhetően rövid idő alatt jelentős károkat tudnak okozni. A legegyszerűbb védekezés a pókhálószerű hernyófészkek lemetszése, majd azok elásása, elégetése.

Erre a hernyófészkek megjelenésétől számítva körülbelül három hét áll a tulajdonos rendelkezésére. Ezt a folyamatot négy-öt naponként meg kell ismételni, a hernyófészkek teljes eltűnéséig. Ha a hernyók kimásztak a fészekből, csak a rovarölő szeres védekezés használ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!