Kert

2016.02.29. 18:48

Jöhet a lemosó permetezés!

Székesfehérvár –Nagyon gyorsan megérkezik a tavasz, Az időjárás két héttel „előbbre jár” –ez pedig a kiskert tulajdonosoknak azt jelenti, hogy rengeteg dolguk lesz a következő időszakban.

Gábor Gina

– Most persze, még nagy sár van a kertben, de március közepétől már mindenki serénykedik a telkén –mondja szakértőnk, Fister Judit,a kitől arról érdeklődtünk, miféle munkálatokra kell felkészülniük a hobbikertészeknek. – Mindenekelőtt a fákat kell lemosó permetezéssel óvni. Erre nincs sok idő, hiszen ha a fák virágba borulnak, már tilos a lemosó permetezés. Legelőször is a mandula kezd virágozni, aztán sorban követi a többi... Addig viszont kombinált hatóanyagú lemosó permetezőszert használjunk, olyat, amibe benne van minden (réz, kén, olaj, a gombák és a rovarok elleni elleni hatékony védelem érdekében). A fontos feladatok közé tartozik a trágyázás is. Fister Judit azt mondja: a gondos kertészek megcsinálták az őszi trágyázást: műtrágyát, szerves trágyát egyaránt használtak. Ha viszont ősszel erre nem szakítottak időt, most kell ezt feltétlenül pótolniuk.

–Nitrogénben, foszforban és káliumban gazdag műtrágyát érdemes használniuk. A műtrágya jobban kiszórható, ám a szerves trágya is kapható ma már jól szórható, granulált változatban, oldódása pedig gyorsabb. Ráadásul a műtrágya és a szerves trágya erősíti egymás hatását. Ha valaki elhanyagolta a trágyázást ősszel, most sietnie kell, mert időt kell hagyni arra is, hogy a műtrágya granulátumok feloldódjanak a nedves talajban, hiszen a növények csak oldott állapotban tudják a tápanyagot felvenni és hasznosítani. Ma már nem kell kocsideréknyi marhatrágyát szállíttatni a földekre, mint nagyapáink idején, hiszen van már helyette granulált, szerves trágya is. A talaj ph-értékét rendbe hozza, vízmegtartó képességét növeli. Van granulált csirketrágya-változata is. Az persze, eleve nagyon fontos, hogy miféle talajba kerülnek a növények –teszi hozzá Fister Judit. Az az általános föld, amit nagyáruházakban olcsón kínálnak, nem biztos, hogy mindig jó választásnak bizonyul. Hiszen az egynyári növényeinket majd fél évig (májustól a késő őszi fagyokig) gondozzuk, ezért szeretnénk, ha a gondoskodást a növényeink bőséges virágzással jutalmaznák. Ehhez elengedhetetlen, hogy jó minőségű virágföldbe ültessük a növényeinket. Az átlagos virágföldekben 5-6 hétre elegendő tápanyag van: azután pedig havonta kellene fejtrágyázni a siker érdekében. Ezért érdemes olyan földet beszerezni, amiben benne van az adott növénykultúra számára az elegendő tápanyag az adott szezonra.

A minőségi palántaföldben 50 napra elegendő tápanyag van, ennél több a kiültetésig nem is kell neki. A szobai levéldísznövények számára egy egész évre való tápanyag szükséges, hiszen azok egész évben hozzák leveleiket. A balkonnövényeknek szánt talajban 180 napra való tápanyag elegendő, mivel azok csak májustól a fagyokig díszítik erkélyeinket, teraszainkat. Speciális föld segítségével gondoskodhatunk a paradicsomról, a rózsáról, a petúniáról Ezeknek a növényeknek jóval nagyobb igényük van a tápanyagra a bőséges terméshez és virágözönhöz. Az orchideáknak sem csak fakéreg szükséges az átültetéshez, a jó minőségű orchidea föld emellett balkáni tőzeget, faszenet és műtrágyát is tartalmaz. A palánták nevelését már korábban megkezdték a hobbikertészek. A munkát megkönnyíti az úgynevezett tőzegpogácsa is, amit langyos vízbe kell áztatni egy éjszakára, hogy jól megdagadjon. Ezután a kocsonyás állagú tőzegpogácsába két magot szórunk. Amikor kikel, cserépbe ültetjük a növényt. Ha megerősödik, a fagymentes időszakban kikerülhet a kertbe vagy a balkonládába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!