Kert

2016.09.05. 18:20

Most vágjuk vissza a mentát!

Ilyenkor szeptember elején érdemes a kertben a fűszernövényeket alakítani vagy új fajtákat ültetni. Ezúttal a mentával, citromfűvel, kakukkfűvel és az oregánóval kapcsolatos tudnivalókról írunk.

FMH-információ

A menta teája télen-nyáron nagyszerű,: ráadásul ez a növény elég igénytelen ahhoz, hogy bárhol megéljen. Gyorsan terjeszkedik, ezt a hely kiválasztásánál vegyük figyelembe, nehogy elnyomja a közelében elültetett, kevésbé agresszív virágokat. A mentacsalád egyébként népes, ide tartozik a fodormenta, a vízimenta, a narancs menta és a vörös menta is. Átlagos kerti földben tökéletesen megél, de jól bírja az időjárási viszontagságokat, a gyenge minőségű földet is. Napos, félárnyékos helyen érzi jól magát, de bokrok alatt talajtakarásra is választhatjuk. A nagy nyári hőségben az öntözést meghálálja. Ilyenkor szeptemberben a hosszú hajtásokat vágjuk vissza tőből, ezeket szárítsuk meg, a maradékot vágjuk formára, hogy ősszel még mutasson kertben. Ha több tövünk van, akkor szedjünk fel egy adagot, és ültessük cserépbe, hogy télen is legyen menta a teánkhoz.

A kakukkfű a napos helyet, a jó vízelvezetésű, laza talajt kedveli, beéri kevés öntözéssel. Vásárolhatunk palántát, vagy magról is ültethetjük tavasszal. Ha még nem gyűjtöttük be télre a kakukkfű hajtásait, most még gyorsan tegyük meg, mert illóolajai a hideg közeledtével gyengülnek. Visszavágásra alkalmasabb a tavaszi időszak.

Ami a citromfüvet illeti: az erős palántákat még most szeptember elején ültessük napos, félárnyékos helyre, hogy legyen idejük meggyökeresedni a tél beálltáig. A citromfű bármilyen típusú földben jól fejlődik, de az ideális közege a humuszos, tápanyagban dús talaj. (Ültetés előtt célszerű a földet átforgatni, és friss szerves trágyával gazdagítani.) Ha télre szeretnénk begyűjteni a leveleit, már igyekeznünk kell, mert a hideg gyorsan megbarnítja a leveleit. Vágjuk vissza a tőtől 10 centis magasságúra a növényt, hogy a télre legyen citromfüvünk, tavasszal pedig újra növekedésnek induljon a növényünk.

Ha kertünkbe oregánót ültetünk, nemcsak fantasztikus fűszernövényt, hanem gyönyörűen virágzó kerti növényt is kapunk, hiszen a rózsaszínű vagy lilás virágai júliustól egészen szeptemberig nyílnak, és az aromája is ekkor a legerősebb a növénynek. A kert napos, déli fekvésű részébe ültessük, és ne öntözzük túl a talajt körülötte. Az oregánó kevés nedvességgel is beéri, ezért sziklakertbe is kiváló. Az öreg virágszárakat ősszel vágjuk vissza, a talajtól 10 centire, hogy tavasszal újult erővel kezdjen neki a bokrosodásnak.

Címkék#MENTA#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!