Kert

2015.07.27. 15:00

Porrá törve gyulladáscsökkentők a babok

Ha gondoskodunk róla, hogy ne haljon szomjan, zöldbabot akár július végén is vethetünk.

DH-információ

A melegben egy hét alatt kikel, hipp-hopp növekedésnek indul, s október közepéig vígan leterem. Az igazán bölcs kertész, olyan magunkfajta, kis rafinériával elérheti, hogy júniustól folyamatosan friss zöldbabbal kápráztassa el a családot. Nem kell mást tennie, mint hetente ültetni néhány bokorral – s nem muszáj mindig egyformát, a közel 130 féle változat közül kedvünkre válogathatunk.

Amerikában és Európa számos országában a zöld ceruzabab kedvelt, mi magyarok a sárgahüvelyű vajbabokat preferáljuk, létezik már lila színű is, sőt manapság kezd divatba jönni a fél méter hosszú hüvelyt növesztő vékony spagettibab. A népgyógyászok a vajbab megérett magját porrá törve gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító kencékbe, borogatások vízébe keverik. Amúgy a babfajták maguk is növénydoktorok védelmére szorulnak: a csombor, alias borsikafű, a körömvirág és a büdöske az ágyásba ültetve távol tartja a zöldségre fenekedő fekete levéltetveket és a drótférgeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!