Kert

2016.07.04. 18:40

Szabadtéri otthonunk, a kert

Vissza a természethez! Ez a mottó érvényesül az idén a kerttervezésben. Akkor is, ha közösségi kertekről vagy kerti kiegészítő tárgyakról beszélünk.

FMH-információ

Ennek jegyében a merev formákat vadvirágos rétre emlékeztető növénykompozícióval oldják a neves kerttervezők. Általában is - buja erdőt és mezőt idéző - vadregényes kerteket igyekeznek megálmodni. Mindehhez a növénynemesítők, termesztők újra felfedezték a régi korokban népszerű, romantikus rózsafajtákat, az elfeledett fűféléket, természetben megtalálható vadnövények nemesített fajtáit. Persze, nem tűntek el az eddig használt növényfajok sem, csupán meghökkentő párosításokban vesznek részt: ezzel is oldják a merev formákat, lazábbá, élhetőbbé teszik a kerteket.

A kerti bútorok területén két irány erősödött. Igen népszerűek a plasztik bútorok, amelyek a lakberendezésben az extra modern high tech vonalhoz kapcsolódnak. Ugyanakkor kedvelt a másik véglet is: a boho style, a gypset hangulat, ami a kerti bútorok között is nagyon laza, kényelemes darabokat részesíti előnyben. Természetesen a klasszikus - egzotikus fából készült - bútorok is változatlanul keresettek, a trendek középtengelyét kijelölve.

A középen gyep, a szélén ágyás megoldás manapság fantáziátlannak számít. A kertet szabadtéri lakásként kezelik, nappalival, játszószobával, különböző életterek kialakításával. Még a minimal stílusú kertek is tagoltak.

Színekben legyünk merészek, még akkor is, ha lágy pasztellszíneket válogatunk össze! Különböző méretű, levélformájú, virágú növényeket ültessünk össze. Ügyeljünk arra, hogy minden évszaknak legyen fő attrakciója. Egyre nagyobb teret kapnak a hagymás-gumós növények, különleges tulipánfajtákkal. Kedvelt például a Triumph tulipán (Apricot Beauty) és Papagájvirágú tulipán (Blue Parrot) párosa, különlegesnek hat a nyári korbácsliliom, ősszel meg a dáliacsodák nyűgöznek le.

Vadregényes kertekbe ajánlható a lilásfekete császárkorona (Fritillaria persica), az óriás gömbhagyma (Allium giganteum) és a halványrózsaszín korbácsliliom (Eremurus robustus). Ezeket párosíthatjuk egészen lágy struktúrájú növényekkel, amelyek fokozzák a meghökkentő látványt.

Az anyagok tekintetében a a fa és a fémöntvények kombinációja, az égetett fa, a rozsdásított és egyéb kémiai reakcióval megdolgozott fém, a természetes kövek együttes használata jelent újdonságot.

A világításban egyre jobban törnek előre a fantáziadúsan felhasználható optikai szálas, ledes megoldások, a klasszikus kültéri lámpáknál pedig a fény-árnyék játékra törekednek. Hódítanak az industrial megoldások, az egyiptomi lámpabúrák modern, kerti változatai is. A víz mellett egyre erőteljesebb a tűz megjelenése is a kertben.

Általában arra törekednek ma a tervezők, hogy szabadtéri otthonunkban, azaz a kertben pihenve is minden érzékszervünkre hassanak.

Címkék#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!