Kert

2017.04.17. 17:05

Ültessük el a gyümölcsfákat!

FMH-információ - Az idén egy kicsit hamarabb érkezett meg a jó idő, és a szokottnál jóval korábban indult el a rügyfakadás. De azért maradt még egy kis idő elültetni a gyümölcsfacsemetéket. Hasznos tippekkel szolgálunk a tavaszi telepítésekhez.

FMH-információ

Sok gazda már elvégezte a tavaszi telepítéseket, de ha eddig mégsem jutott erre energia, ezekben a napokban feltétlenül szakítsunk időt gyümölcsfaültetésre!

- A szokatlanul korai meleg idő hatására a faiskolákban már sok csemete jóval korábban kihajtott, azonban még találhatunk olyan kisfákat, amelyek alkalmasak lehetnek a telepítésre. A dió- és mandulafa, valamint az őszibarackfa kevésbé gyorsan hajt, alaposabb öntözéssel most még kiültethető kertjeinkbe - magyarázta Marton Balázs, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. munkatársa, aki a praktikus tennivalókat foglalta össze.

Ültetéskor nem mindegy, hogy mekkora teret adunk a facsemetének. A gödör legyen kétszer, sőt háromszor akkora, mint az oltvány gyökérzete és a növény kerüljön pont olyan mélyre, mint amilyen mélyen a faiskolában volt, hogy a gyökerek szabadon fejlődhessenek.

Márton Balázs gödröt ás

A gödör aljára érdemes talajfertőtlenítőt szórnunk, hogy a cserebogár pajorok ne tegyenek kárt az ültetvényeinkben - tanácsolta a szakember. Ha terméstrágyát használunk, a szerves trágya fölött képezzünk egy 15-20 centiméteres földréteget, és csak erre kerüljön az oltvány gyökere, máskülönben a gyökér megéghet.

Gyökerek igazításával kapcsolatban a kertészmérnök elmondta: a gyökérmetszésre azért van szükség, hogy megszabaduljunk a törött gyökérvégektől, és segítsük a hajszálgyökerek fejlődését. Az őszi eljárással szemben ilyenkor, tavasszal csak a gyökér végét kell visszavágnunk, annak egynegyedével, egyharmadával.

Az ültetés irányával kapcsolatos tanácsot is érdemes megfogadni. Eszerint a kisfát úgy helyezzük el a gödörben, hogy az oltási helye a széliránnyal szembe nézzen, máskülönben a szél könnyen letöri a gyenge gallyakat. Fontos az is, hogy az oltási hely a talajszint fölé essen. Ha a gödörben már jó irányban áll a fa, fel kell töltenünk földdel, ezek után pedig gondosan körbetapossuk, majd kívülről a fa köré karimát húzunk, sáncot formázva. Az így képzett gyűrűkbe öntött víz nem folyik el.

A legfontosabb munkafázis a faültetésnél az öntözés. Ahhoz, hogy a kisfa ne száradjon ki, a gyűrűkbe öntözött víz leszivárgása után érdemes egy kis száraz földet húzni a felszínre. Ha ugyanis a száraz réteg van felül, nehezebben párolog el a víz. Alternatívaként szerves trágyát is használhatunk felső rétegként.

Ültetés után az oltványt érdemes visszavágni, azaz koronába metszeni, attól függően, hogy milyen koronaformát tervezünk - tanácsolta a szakember. Az oltvány visszavágása nemcsak azért hasznos, hogy a csemete megerősödjön, de azért is, mert az alsóbb állású rügyek csak később fakadnak.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!