Kézilabda

2014.12.28. 19:05

Az FKC válogatottjai klubjukban továbbra is ki akarnak tűnni

Túl sokat nem pihenhetett a Fehérvár KC két válogatottja a kontinensviadal után, Kiss Éva és Mayer Szabina kedden, 18 órakor bajnokit vív Mosonmagyaróváron.

Horog László

A koronázó városiak két erőssége, a kapus, Kiss Éva és a beállós Mayer Szabina egyaránt a nemzeti együttes erőssége volt a magyar horvát, közös rendezésű kontinensviadalon, amelyen a mieink a 6. helyet szerezték meg. Tekintve, hogy kommunikáltan az első hatba kerülés volt a szövetségi vezérkar elvárása, a terv sikerült. Más kérdés, hogy a lányok, titokban jobb helyezésben reménykedtek.

A fehérvári klub elnöke, Balássi Imre szerint az együttes két kulcsembere a nemzeti együttesben is pillérnek számít. Mindketten remek produkciót nyújtottak az Eb-n, ami büszkeséggel tölt el. Mindig hangoztattam, az ország legjobb kapusa és beállósa nálunk szerepel, ez az Európa-bajnokságon is beigazolódott - mondta Balássi.

A Fehérvár KC két válogatott játékosa, Kiss Éva (balra) és Mayer Szabina várja a bajnokikat

- Az Eb-n mutatott teljesítményemmel elégedett vagyok - jegyezte meg Mayer Szabina, akinek ez volt az első világversenye. Úgy gondolom, megtettük a magunkét, az elvárást teljesítettük, más kérdés, én az 5. helyet nem tartottam elérhetetlennek, ám a végére elfáradtunk. Jobbára egy góllal kaptunk ki, a dánok elleni, sokak által roppant egyoldalúnak tartott derbin is csak háromgólos különbséggel maradtunk alul. Persze, jó lett volna éremért harcolni, de ezúttal nem sikerült. Minden meccsen szerepet kaptam, az első, oroszok elleni derbin jól szálltam be, úgy gondolom, a lengyelek és a norvégok ellen is hasznos tagja voltam az együttesnek. A későbbi bajnokot sikerült legyőznünk a középső szakaszban. Az Eb-n nem védekeztem, csak támadtam, pontosan tudom, egy játékos akkor igazán értékes, ha nem csak az ellenfél, hanem a saját kapuja előtt is hasznos, védekezésben fejlődnöm kell. Úgy gondolom, a teljesítményemmel rászolgáltam arra, hogy a következő világversenyeken is számol velem a szövetségi kapitány. Tudom, ehhez folyamatosan jól kell teljesítenem a klubomban, s a válogatott nemzetközi találkozóin.

Kiss Évára sem lehetett panasz. Az első meccsen csereként jutott szóhoz, remekül szállt be, a folytatásban egyértelműen ő számított a gárda elsőszámú kapusának.

- Az oroszok ellen Herr Orsi kezdett, majd következtem én, jól ment a védés, a meccs hajrájában pedig Bíró Blanka kapott szerepet, aki szintén komoly bravúrokat mutatott be. A következő meccseken én kezdtem, voltak meccsek, amelyeket végig is védtem. Az utolsó, spanyolok elleni helyosztóra elfáradtam, Bíró Blanka állt be, és szenzációsan védett. Jó formában érkeztem az Eb-re, bíztam abban, hogy sok lehetőséget kapok, ami meg is valósult. A csapat helyezése reális, bár végezhettünk volna előrébb is. A kapusok rangsorában a 4. helyen zártam, a védési hatékonyság tekintetében álltam a 2. helyen is. Nagyon bízom abban, hogy a folytatásban is bírom a szakvezető, Németh András bizalmát.

Ami biztos, az FKC mesterének, Bakó Botondnak a bizalmával nem lesz gond, a tréner elmondta, fontos szerep vár a két játékosra kedden, 18 órakor, a Mosonmagyaróvár elleni, idegenbeli bajnokin. A nyugati határszél együttese a nyár végén kezdte meg szereplését az élvonalban, a világelső győriek fiókcsapataként, a gárda Veszprémből tette át székhelyét Győr-Moson-Sopron megyébe. Náluk játszik az egyik legtehetségesebb irányító, az Eb-n is magabiztos Tóth Gabriella, valamint a közelmúltban igazolták Dajka Bettinát is, aki korábban a Fradiban, legutóbb Szegeden pattogtatott. Minden poszton erősek, olyan fiatalok alkotják a gárdát, akik évek múltán az ETO KC erősségei lehetnek. A tabella 9. helyén tanyáznak, 2 győzelemmel, 2 döntetlennel és 5 vereséggel, tehát 6 ponttal, a fehérváriak a 4. helyen várják a folytatást, 13 ponttal, 6-1-3-as mérleggel. Ebből következőleg a vendégek számítanak esélyesnek.

- Egyértelműen nyerni szeretnénk - közölte Bakó Botond. A játékosállományunk erősebb, ráadásul jó passzban is vagyunk, utolsó három bajnokinkat megnyertük. Emberovics már teljes értékű harcos, a többiek is egészségesek, mindössze a nyáron, térdműtéten átesett Herr Anitára nem számíthatunk. Ha sikerül a hazaiak gyors középkezdéseit és lerohanásait megakadályoznunk, valamint támadásban a nyitott védekezésük ellen megtaláljuk az ellenszert, megnyerjük az összecsapást. Tóth Gabi remekül mozgatja a társait, őt ki kell vonnunk a játékból.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!