Kézilabda

2015.11.25. 15:25

Siti Bea a Fehérvár KC másodedzői posztjáról váltott az utánpótlásra

Székesfehérvár – A Fehérvár KC női kézilabda csapatának másodedzője, Siti Beáta október eleje óta a serdülő csapat edzőjeként dolgozik.

Ferencz Balázs

Miután a Fehérvár KC serdülőinek korábbi vezetőedzője, Virincsik Anasztázia a technikai vezetői teendőket látja el csupán, a klub házon belül próbált trénert találni a 2000-2001-es korosztály élére. A felnőtt csapat másodedzője, Siti Beáta némi gondolkodás után elvállalta a serdülők irányítását.

– Úgy gondoltam, a serdülő csapat vezetőedzői feladatai mellett el tudom látni a felnőtt csapatnál eddig végzett teendőimet is, az egyéni képzést, a videóelemzést – beszélt a váltásról Siti Beáta.

– Kíváncsi voltam arra, hogy miként tudom hasznosítani az eddig tanultakat az utánpótlásban. Végül abban egyeztünk meg, hogy az a jó, ha egyáltalán nem dolgozom tovább a felnőttnél. A korábbi olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok kézilabdázó nem visszalépésként éli meg a váltást, holott másfél évvel ezelőtt még a női kézilabda válogatott másodedzője is volt.

– Nem úgy terveztem, hogy teljesen kivonulok a felnőttek rendszeréből, de miután a vezetőedző, Bakó Botond úgy döntött, hogy teljes vállszélességgel dolgozzam az utánpótlásban, tudomásul vettem. Számomra ez egy kihívás, hiszen teljesen más, amikor másodedzőként csinálok valamit, és az amikor egyszemélyben én állítom össze a gyerekek programját. Ez nagyobb edzői feladat, hiszen önállóan kell dolgoznom. Nem presztízskérdés számomra, hogy felnőtt csapat vezetőedzője legyek, ez nekem még sok lenne. Végig kell járnom a ranglétrát. A fehérvári kézilabda csapattal játékosként EHF-kupát nyerő Siti Bea edzőként még nem irányított egyetlen csapatot sem. Mint mondja, a felelősség felértékeli a beosztást.

– A másodedzőnek nincs felelőssége, vezérelvek mentén dolgozik, amiket egy-egy szösszenettel egészíthet ki. Amikor „alkothat” az ember, az már sokkal nagyobb kihívás. Másodedzőként ezt soha nem élhetném meg – mesélte.

– Az első két hét nagyon nehéz volt. Nagy türelemjáték, hogy rájöjjek mit várhatok el a gyerekektől, s hogyan viszonyuljak hozzájuk. Október eleje óta dolgozom a lányokkal, s szeretem csinálni. Siti arról is beszélt, hogy Bakó Botond egyszemélyes edző, aki karakán elkézelésekkel, komplex tudással rendelkezik. A másodedző azonosult Bakó gondolataival, de nem együtt szabták az irányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!