Kézilabda

2016.02.03. 14:19

Siti Beáta újra a női válogatott szakmai stábjába került

Székesfehérvár – A Magyar Kézilabda Szövetség döntése értelmében a női kézilabda válogatott szövetségi kapitányi teendőid ideiglenes jelleggel Elek Gábor és Ambros Martin látják el. Segítőjük Siti Beáta lesz.

Ferencz Balázs

Az MKSZ keddi sajtótájékoztatóján jelentette be Kocsis Máté, a szövetség elnöke, hogy a következő négy hónapban a Ferencváros, valamint a Győri Audi ETO vezetőedzői állnak a női válogatott élére. A Fehérvár KC serdülő-edzőjének, Siti Beáta munkájára hosszabb távon számítanak.

– Váratlanul ért a felkérés, de a válogatott mellett dolgozni mindig megtiszteltetés. Kellett a klub, a Fehérvár KC segítsége is, hiszen a serdülőkkel is van dolgom, mindemellett az ifi válogatott program is ad feladatot. Jó, hogy érezhetem a bizalmat, s meg kell oldanunk ezt az időszakot, amíg nem lesz meg az a szakember, aki hosszú távon tud eredményt elérni a csapattal – mondta Siti Bea, aki Karl Erik Böhn és Hajdú János mellett másodedzőként már dolgozott a válogatottnál. Megtiszteltető, de nem éppen hálás feladat a mostani helyzetben a nemzeti csapat padján dolgozni, amikor sem a női, sem a férfi válogatott nem jutott ki az olimpiára.

– A sportág bajban van, de a felnőtt válogatott problémája csak a jéghegy csúcsa. Végre el kell jutnunk még a kudarcok árán is addig, hogy lássuk, szükségünk van egy olyan közös koncepcióra, melyben együtt gondolkodnak az edzők a képzéseken, s adott esetben szét kell néznünk a világban, hogy mi az, amiben mi elmaradunk. Hiszem, hogy a fizikai képzés terén nem tartjuk be az alapelveket, vagy rosszul alkalmazzuk azokat, elsősorban azért, mert itthon óriási eredménykényszer jellemzi a sportágat még utánpótlás szinten is. Adott időszakokban másképp képezzük a játékosokat és fontos korszakokat dobhatunk sutba az eredmények miatt. Később, a 20-22 éves felnőtt játékosnál üt majd ez vissza, amikor az olimpiára kellene kvalifikálni. Tágra nyílt szemekkel kell közlekednünk, de szükséges egyfajta vezérvonal is. A klubok és a válogatott helyzetét sem lehet különválasztani, hiszen akkor érkezik támogatás a sportágba, ha a válogatott eredményes. Muszáj, hogy a szövetség jobban képviselje a válogatott érdekeit. A kinevezésünk négy hónapra szól, de a magyar kézilabdát a helyes útra terelni évekbe telik majd – vélekedett a 135-szörös válogatott, korábbi kézilabdázó, aki jövő héten konzultál az ideiglenes kapitányokkal a konkrét feladatokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!