Bizonytalan a kkv-k beruházási szándéka

2015. március 19., 11:14
komment
Újból visszaesett a kkv-k beruházási hajlandósága, év végén a cégvezetők 56%-a tervezett valamilyen fejlesztést.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Ezzel megtörni látszik a korábban elindult pozitív, növekvő tendencia. A célokat tekintve továbbra is az IT fejlesztések állnak az élen, és leginkább a mezőgazdasági cégeknél, valamint a középvállalkozásoknál lehet számítani beruházásra az idén – derül ki a kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Az eredmények azt mutatják, hogy az előző két év optimista, növekvő tendenciája a tavalyi évben megtorpant, és inkább a bizonytalanság volt jellemző a cégekre, hiszen negyedévről negyedévre hol nőtt, hol csökkent a beruházási kedv. Az utolsó negyedévben újból visszaesett a beruházásban gondolkodó vállalkozások aránya, jelenleg a hazai kkv vezetők 56%-a tervez valamilyen fejlesztést idén. Így közel két éve nem sikerül tartósan elmozdulni az 56-60%-os sávból. A cégvezetők legnagyobb része továbbra is informatikai beruházásokra készül (30%), a gépek, berendezések fejlesztését közel minden negyedik vállalkozás tervezi (22%), míg a gépjárműpark korszerűsítésében a cégvezetők 16%-a gondolkodik.

forrás: K&H Kkv bizalmi index

A különböző ágazatokat tekintve az ipari és a kereskedelmi cégek a legvisszafogottabbak. Előbbinél 64%-ról 51%-ra, utóbbinál pedig 59%-ról 53%-ra esett vissza a beruházást tervező cégek aránya. A  szolgáltató szektorban változatlanul a cégek 59%-a, míg az agrárvállalkozások közel kétharmada (62%) gondolkodik fejlesztésben idén. A beruházás célját tekintve az ipari vállalkozásoknál a gépek, berendezések korszerűsítése áll az első helyen, míg a kereskedelmi, szolgáltató és mezőgazdasági cégeknél az IT fejlesztések élveznek elsőbbséget.

Amennyiben a cégeket méretük szerint külön vizsgáljuk, akkor az tapasztalható, hogy a kisebb méretű vállalkozások egyértelműem szolidabban terveznek. Míg a mikrovállalkozások csupán fele készül fejleszteni, addig a kisvállalkozások 61%-a, és a középvállalkozások 71%-a tervez beruházást ebben az évben.

A legutóbbi felmérés eredménye szerint a kedvezményes hitel lehetősége továbbra is az egyébként is fejlesztésben gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja új vagy meglévő beruházásaik kibővítésére. A beruházást tervező cégeknél ez az arány 16%, ami nem jelent számottevő változást az elmúlt két évhez képest. Azonban a fejlesztést nem tervező cégeknél csupán 5% vágna bele új beruházásba kedvező hitelfeltételek esetén, holott egy negyedévvel ezelőtt ez az arány még 9% volt.

2015. március 19., 11:14

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...