F. M. Kormányhivatal

2016.11.21. 07:30

Döntésünk a jövőnk

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya negyedszerre hirdetett vetélkedőt „Döntésünk a jövőnk” címmel Fejér megye középiskolás diákjai számára felelős szexuális magatartás témakörében. A fiatalok az első fordulóban plakátokat készítettek, ezekből nyílt kiállítás kedd délután a székesfehérvári autóbusz pályaudvaron.

A téma aktuális, hiszen megyénkben évente mintegy 350-380 fiatalkorú terhességét regisztrálják, melyek fele megszakítással, fele szüléssel végződik. A szexuális úton terjedő betegségek egyre fiatalabb korosztályt érintenek. Emelkedik a HÍV pozitív és AIDS-betegek száma. A megyék rangsorában Budapest és Pest megye után változatlanul a 3. helyen áll Fejér megye.

Nyáron a különböző fesztiválok számos kockázatot rejtenek magukban - ilyen az alkoholfogyasztás, a kábítószer használat, illetve a felelőtlen, védekezés nélküli szexuális együttlét. A rendezvény által a résztvevők és kortársaik szemléletét formálni, ismereteit gyarapítani lehet, hozzájárulva a jövőjük zálogaként szolgáló egészségtudatos magatartás kialakításához – mondta el a megnyitón Pásztor László dr. a Fejér Megyei Kormányhivatal tisztiorvosa.

A vetélkedő a Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Székesfehérvár Humán Szolgáltató Intézet együttműködésének eredménye.

A „Döntésünk a jövőnk” prevenciós versenyre 6 város (Székesfehérvár, Mór, Seregélyes, Dunaújváros, Pusztaszabolcs, Sárbogárd) 15 iskolájából 30 csapat jelentkezett. Az első forduló részeként a résztvevőknek egy plakátot kellett készíteniük felelős szexuális magatartásról. A témák a nemi betegségek, az abortusz-fogamzásgátlás, és a párkapcsolat-szerelem voltak. A plakátok előre megadott hívószavak és népdalcímek alapján készültek.

A legötletesebb pályamű Dunaújvárosból a Széchenyi István Gimnázium és Kollégium Nimfák nevű csapatától érkezett (Tóth Gyöngyvér, Megyesi Leila, Molnár Tímea – felkészítő: Kanálné Katona Edit)

A második helyezett az Ésszerű Döntés nevű csapat, ők a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium tanulói (Tóth Lilla Nóra, Csibrik Annamária, Lukács Kata, Horváth János Bence – felkészítő: Vámosiné Biber Márta)

A harmadik helyet a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakgimnáziumából a Véletlenül jöttünk nevű csapat nyerte el (Béres Zsanett, Pánczél Réka, Vidra Lilla, Wilhelm Gréta – felkészítő: Szabó Rozália).

A beérkezett plakátok egy mobil kiállításon vesznek részt. Ennek első állomása a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. székesfehérvári autóbusz pályaudvar váróterme 2016. november 15-29 között, 2017 januárjától pedig a készítők iskolájában láthatóak majd a képek. A második egy online forduló, a végső megmérettetés pedig december elsején a döntő lesz, ahol a témához kapcsolódóan egy 4-5 perces prezentációt, jelenetet, verset, balladát, kisfilmet, zenét stb. kell bemutatniuk a fiataloknak a székesfehérvári Paraba nevű szórakozóhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!