F. M. Kormányhivatal

2016.11.21. 07:21

Hatékonyak a dohányzás visszaszorítására hozott rendelkezések

100 millió ember halálát okozta a dohányzás a 20. században, 1 milliárd embert képes megölni azonban a 21. században. A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban így Magyarországon is.

Magyarországon évente 30 ezer fő idő előtti, korai haláláért felelős a dohányzás, valamint évente 2300 ember életét oltják ki a passzív dohányzásra visszavezethető betegségek. A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó.

Ahol a törvényeket végrehajtják, ott nemcsak az emberek egészségi állapota javul, de a dohányzással összefüggésbe hozható kórházi ellátást igénylő esetek gyors és jelentős csökkenésével az egészségügyi rendszerben is számottevő költségmegtakarítás tapasztalható. A szakirodalom megállapítása szerint már néhány hónappal a dohányfüst-expozíció ellenes törvények bevezetése után a szívinfarktus miatti kórházi esetek száma 15–30%-kal csökken. Az egészségjavulás és egészségügyi kiadások csökkenése mellett a törvény hatékonynak bizonyul a dohányosok számának csökkentésében is.

A rászokás megelőzése, a dohányzás gyermek- illetve fiatalkorban, valamint a gyermekeket, fiatalokat érő dohányfüst káros hatás kiemelt területe a dohányzás visszaszorításának.

Fejér megyében 2016. január 1. - 2016. október 31. közötti időszakban, a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartása tárgyában a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának és a Járási Hivatalok Népegészségügyi Osztályainak munkatársai összesen 828 ellenőrzést végeztek.

A legtöbb vizsgálat (257) a közterületeken történt, gyakoriságban ezt követte a közoktatási intézmények (204) ellenőrzése. Munkahelyen 178, egészségügyi szolgáltatónál 107, közforgalmú intézményekben, 64 esetben, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben 32 esetben került sor a dohányzással kapcsolatos előírások betartásának vizsgálatára.

Idén kiemelten ellenőriztük a közösségi közlekedési eszközöket és a pályaudvarokat, de vizsgálatok történtek a fesztiválokon, a zenés-táncos rendezvényeken is.

Bírságot összesen 8 alkalommal kellett kiszabni azért, mert tiltott helyen dohányzott valaki.

A jogszabály előírásaitól eltérő, nem szabályszerű feliratozás, jelölés miatt 88 esetben felszólított a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!