F. M. Kormányhivatal

2015.04.23. 18:55

Ifjúsági Garancia Program

A Fejér Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya irányítja és valósítja meg az Ifjúsági Garancia Rendszerében a GINOP 5.2.1-14 azonosító számú munkaerő-piaci program Fejér megyei részprojektjét, melynek időtartama 2015. január 1-jétől 2017. december 31. napjáig tart. Buday Attilától, a Foglalkoztatási Főosztály vezetőjétől kértünk tájékoztatást e programról.

-  Főosztályvezető úr, kiket szólít meg ez a projekt?

-  A program több lépcsőben valósul meg. Terveink szerint a 2017. év végéig azokat a fiatalokat szólítjuk meg, akik legalább 6 hónapja vagy azon túl regisztrált álláskeresők a rendszerben.

Buday Attila főosztályvezető.Fotó: Koppán Viktor

-  Kérem, pár mondatban foglalja össze, mi a program lényege.

- Az Ifjúsági Garancia Program lényege, hogy azon 25 év alatti fiatalok számára, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak 6 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre, vagy a tanulásra. A Kormány az Európai Unióval kötött partnerségi megállapodásban célul tűzte ki a fiatalok foglalkoztatásának növelését. A cél az, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához.

- Hol és hogyan érdeklődhetnek, jelentkezhetnek a fiatalok?

- A fiatalok számára a programba való belépés pontjai a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai. A résztvevő fiatalok részére egyénre szabott tervet dolgoznak ki a szakembereink, és ez alapján részesülhetnek a fiatalok a felkínált lehetőségből, például munkaerő-piaci szolgáltatásban, bértámogatásban, iskolarendszerű oktatásban, képzésben. A projekt első programlépcsőjében 1310 fő fiatal támogatására van lehetőség. Az Ifjúsági Garancia Rendszerben résztvevők esetében a foglalkoztatási eszköztár mellett a közoktatás, a szakképzés, a szociális terület és az ifjúságügy eszközrendszerére is építenek a fiatalokkal foglalkozó ifjúsági tanácsadó szakembereink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!