F. M. Kormányhivatal

2017.06.12. 08:56

Látványos kártétel a kecskerágó bokrokon

A pókhálós molyfélék hazánkban előforduló 42 faja közül a legismertebb a pókhálós kecskerágómoly, amelynek a lárvái tápnövényen kialakított és „nyári hernyófészeknek” nevezett, hatalmas szövedékekben élnek társasan, egyes években, mint az ideiben is, látványos kártételt okozva.

Fejér Megyei Kormányhivatal

A pókhálós kecskerágómoly hazánkban általánosan elterjedt, egyedüli tápnövénye a házi kertekben dísznövényként ültetett és az erdőszéli, út menti fasorok gyakori cserjealkotó fafaja a csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus).

Fiatal hernyók a szövedékben

A pókhálós kecskerágómolynak évente egy nemzedéke van. A lerakott petecsomóban a még ki nem kelt hernyók a pete védelme alatt telelnek át. Tavasszal, lombfakadás után csoportosan táplálkoznak, és egyre nagyobb hálót szőnek. A fészek védelme alatt fogyasztják a leveleket, később növekedésük során a levelekhez egyre újabbakat szőnek. Ahogy a hernyók nőnek mind több és több levelet fogyasztanak, és ezzel együtt nő a szövedék mérete is. Sok esetben az összes levelet elfogyasztják. Így csak egy levelek nélküli csupasz kecskerágó bokrokat találunk.

Tarra rágott kecskerágó bokor

A 2017-es év vontatott tavasza miatt a pókhálós kecskerágómoly (Yponomeuta cagnagella) hernyók pár héttel később kezdték el a táplálkozást, így azok kártétele majdnem egybeesett az amerikai medvelepke (Hyphanrira cunea) kártételével, így joggal gondolhatták sokan, hogy az utóbbi lepke hernyója károsít. Szerencsére nem ennyire rossz a helyzet. Május hónapban a látványos hernyófészket építő faj a pókhálós kecskerágómoly.

Júniusban, fejlődésüket befejezve, a fészekben sűrűn egymás mellett gubókat szőnek, s azokban bebábozódnak. A lepkék júniusban–júliusban rajzanak, s lerakják petecsomóikat a tápnövény fás részeire.

A hernyók a gubóban bábozódnak

A lepke hernyója szigorúan egy tápnövényű, monofág faj, így még akkor sem megy át másik növényfajra, ha a kecskerágó összes levele elfogyott, ilyenkor inkább éhen hal, ezért jelentős gazdasági kárt nem okoz.

Humán egészségügyi kockázatot nem jelent, allergiás tünete nem ismert.

Házikertekben történő védekezésre többek között a következő növényvédőszer hatóanyagok használhatók fel: diflubenzuron, deltametrin, acetamiprid.

Felhasználáskor minden esetben kötelező betartani a csomagoló anyagon található szakmai és munkavédelmi utasításokat, a növényvédelmi előírásokat. Használjuk az előírt védőfelszereléseket.

Takács Attila
növényvédelmi szakügyintéző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!